Бананът е едно сред най-древните култивирани растения. За негова родина

...
Бананът е едно сред най-древните култивирани растения. За негова родина
Коментари Харесай

Как да ядем правилно банани?

Бананът е едно измежду най-древните култивирани растения. За негова татковина се счита Малайският архипелаг, където популацията го е употребило като храна допълваща рибната диета. Името на банана произлиза от арабската дума banan, която значи пръст. В предишното са го наричали райска смокиня поради вкусовите му качества.

Освен че имат отличен усет, бананите са извънредно богати и на потребни субстанции. Те доставят на тялото калий, витамин В6, витамин С, витамин А, манган, фолиева киселина и са добър източник на фибри. Съдържат също, въпреки и в по-малко количество, калций, магнезий, цинк, мед, желязо, витамин Е и селен.

И тъй като 21 април е денят на банана в Съединени американски щати, в реда на нещата е да отбележим още изгоди на бананите. Те усъвършенстват работата на храносмилателния тракт, защото подтикват растежа на потребните бактерии. Богати са на въглехидрати, които дават възприятие на задоволеност и доставят сила на организма.

Яденето на банани може да усъвършенства зрението, да защищити от запек и да понижи заплахата от инсулт. Имат удобно влияние върху положения като диабет вид 2, утринно гадене, злокачествени болести на бъбреците и остеопороза.

Също по този начин този плод може да предотврати появяването на меланхолия, защото съдържа триптофан, който тялото преобразува в серотонин, който, от своя страна, дава отговор за положителното въодушевление.

Оказва се обаче, че хората не знаят по какъв начин вярно да употребяват банан. Според изследванията към 90% от тези, които ядат банани, изхвърлят най-полезната му съставна част. Нишките, който се намират сред кората и самия плод, се назовават фолеми.

 Правилно ястие на банани

Чрез нишките на банана потребните субстанции се придвижват до сърцевината на плода. Те нямат аромат и усет и това кара доста хора да ги отстраняват при похапване, само че по този метод се губи по-голямата част от витамините, минералите и фибрите.

Специалистите в региона на храненето поучават тези власинки да се употребяват дружно с плода на банана за най-хубав здравословен резултат върху тялото.

Интересен факт е, че от нишките на някои типове банани, като да вземем за пример абака, се създават мрежи, въжета и текстилни нишки.

Съществуват към 70 типа банани и към 1500 сорта, само че ядливи са единствено тези от десертен вид. Банановата кора има също ужасно доста изгоди.

Плодът се отглежда също за фураж и като декоративно растение. В някои страни се създава бананово вино и бира.

А пък в нашата страна на респект са банановите палачинки, които може да приготвите за вкусна закуска на цялото семейство. Знаем, че банановите сладкиши също са ви от обичаните.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР