Българското знаме от мисията на страната ни в Афганистан вече

...
Българското знаме от мисията на страната ни в Афганистан вече
Коментари Харесай

Българското знаме от мисията на страната ни в Афганистан вече е в музея

Българското знаме от задачата на страната ни в Афганистан към този момент е в Националния военноисторически музей. България се изтегли от Афганистан в края на юни, след близо 20 години задача.

Командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров съблюдава традицията и даде сваленият от Афганистан байрак в историческия музей:

„ Предоставяме документа за достоверност на знамето и направената историческа информация “

Директорът на музея Соня Пенкова сподели, че флагът ще бъде показан в експозицията, която споделя историята на армията в последните 30 години.

Мисията на България в Афганистан стартира през 2002 година година с присъединяване на банно-перален комплекс. И завърши тази година след осъществяване на задания по защита на региони в и към летищата на Кабул и Кандахар, с оперативните групи и съветници за подготовката на афганистанската национална войска.

По данни на министерството за 20-те години задача през нея са минали над 11 000 български военни.

В изявление за „ Хоризонт “ служебният зам.-министърът на защитата Пламен Йорданов означи:

„ От Афганистан излязохме без нито една жертва. Имаме няколко ранени индивида. Но нямаме жертви, което е добре. Ето, учим се с годините. Може би Свети Георги ни пази повече в Афганистан към този момент. Моята оценка е, че си свършихме работата. Хората се научиха. Видяха, че дяволът не е толкоз черен. Фактът, че хората продължиха да се връщат в Афганистан, това значи, че не ги е боязън “. 

А последният пълководец на контингента полковник Павлин Велков сподели, че задачата е донесла за армията „ скъп опит “.

„ Контактуваме със страни членки на НАТО, афганистанската войска при подготовката на афганистанските национални сили за сигурност също се явяват наши сътрудници. Опит, който имаме опция тук в България да го споделим “.

Мисията в Афганистан завършва без жертви измежду военните ни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР