Българското висше образование има сериозен потенциал, но трябва да се

...
Българското висше образование има сериозен потенциал, но трябва да се
Коментари Харесай

Доц. Николай Цонков каза как младите да остават у нас

Българското висше обучение има сериозен капацитет, само че би трябвало да се притеглят младежи, да се подобрят изискванията на работа, значимо са и финансовите тласъци. Това сподели националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ доцент Николай Цонков по време на цифровата полемика „ Образование, онлайн образование и юношески проблеми “ с присъединяване на младежи и студенти.

По думите му към 10 000 младежи, които приключват приблизително обучение, не аплайват в български университети. „ Те авансово са решили, че ще учат в чужбина. Има доста какво да се желае, само че не мога да се съглася и с тезата, че висшето обучение в България е доста неприятно. Това върви като една генерална линия, която се развива през последните 3-4 година Очевидно не е инцидентно, тъй като посредством сходни отзиви ние отхвърляме младите да останат в страната и да учат и развиват у нас. Голяма част от студентите, които заминат някъде по света остават там “, съобщи доцент Цонков.

Според него това е огромното предизвикателство - да се направи по този начин, че младежите да останат в страната.

„ През последните години, както здравето, по този начин и образованието е пари – всеки студент носеше след себе си средства. Това опорочи системата. Всеки университет стартира да разкрива нови специалности, с цел да притегли повече студенти. Това беше огромна неточност “, безапелационен е социалистът.

По думите му българските студенти не са по-малко квалифицирани и по-малко знаещи и можещи от техните сътрудници в чужбина.

Той означи и че бизнесът и университетите имат все по-силна и здрава връзка. „ Големият проблем е не толкоз неналичието на такава връзка, а това, че българската стопанска система сега е доста нежна. Трудно се убеждават микро и междинни компании да работят с университетите и да одобряват студенти на практики и стажове, а по-късно и да ги назначават на работа “, съобщи националният представител от Българска социалистическа партия.

 Според него не би трябвало да се отхвърля онлайн образованието и интерактивното другарство, само че този вид другарство и метод на обучение лимитира младежите от личностното развиване. „ Онлайн образованието води до едно съществено отчуждение “, смята Николай Цонков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР