Българското правителство сбърка в диверсификацията на броя на ваксините. Срещу

...
Българското правителство сбърка в диверсификацията на броя на ваксините. Срещу
Коментари Харесай

БСП настоя за осигуряване на ваксини за всички

„ Българското държавно управление сбърка в диверсификацията на броя на имунизациите. Срещу милион и половина ваксини от единия тип стоят шест и половина - седем милиона от другия тип по незнайни аргументи. Някои от тези ваксини не са създават сега в задоволителни количества, други не са позволени, а трети няма да бъдат създадени до края на годината. Липсваше и осведомителна акция, което докара до злополука във имунизирането. “

Това съобщи от парламентарната естрада националният представител от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов.

„ Водени от желание да подпомогнем нацията, ние от Българска социалистическа партия в лицето на ръководителя на партията предложихме да бъдат стартирани договаряния за закупуване на други ваксини “.

Проф. Михайлов акцентира, че даже комисарят по опазването на здравето в Европейския съюз е обяснил, че всяка държава-членка на Европейски Съюз може да договаря с трети страни, с цел да реши казуса с имунизирането на жителите си.

„ Това беше и смисъла на нашето предложение. Хората имаха потребност от това, а не през вчерашния ден ръководещите витиевато полу да позволяват и полу да не разрешават нашето предложение, а да се помогне на българските жители, които чакаха по опашките и някои от тях се разболяха. “, акцентира депутатът от Българска социалистическа партия.

Проф. Михайлов разясни, че Българска социалистическа партия не се фиксира върху съветската ваксина, а върху опцията в България да бъдат импортирани ваксини, които да бъдат легализирани и които към този момент имат място в Европейски Съюз.

„ Правителство не можа да се ориентира вярно. То се предовери на Европейската комисия. Ние мислихме, че ще има правдивост за България, като бъдат обезпечени задоволителен брой ваксини. За страдание това не стана. “ Това уточни от трибуната на Народното събрание депутатът от Българска социалистическа партия доцент Георги Йорданов.

Здравният експерт акцентира, че имунизационният проект не може да бъде изпълнен. Той напомни думите на здравния министър, че 70% от българските жители ще бъдат имунизирани до месец юни. „ С този ритъм на ръководещите ние няма да достигнем тази численост и след 40 години “, съобщи доц.Йорданов.

Народният представител от левицата изясни, че с изключение на европейските и американските ваксини, другите ефикасни ваксини са китайските и съветските. Той разясни, че Китай изнася имунизацията си за страните от Персийския залив и Южна Америка и не демонстрира сериозен интерес към снабдяване на ваксини към страните от Европейския съюз.

„ Остава най-близката до нас страна - това е Русия. Това е единственото решение към този миг. Австрия, Унгария, Словакия освен купуват ваксини от Русия, а желаят и да ги създават. Австрия сега е в напреднала фаза за цех за произвеждане на съветските ваксини. “, разяснява доцент Йорданов.

„ В миг, в който светът е горящ, ние не можем да си позволим да оставим българите без лекарство. Важно е всеки българин, който желае да се имунизира да има опцията да го направи “, съобщи доцент Георги Йорданов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР