Българското население живее в пренаселени домакинства при положение, че 1

...
Българското население живее в пренаселени домакинства при положение, че 1
Коментари Харесай

Живеем в пренаселени домакинства при 1,2 млн. необитаеми жилища

Българското население живее в пренаселени семейства в случай, че 1 220 416 жилища са необитаеми – това сочат данни на районното министерство по отношение на жилищната обстановка в страната.

През 2011 година популацията на страната ни е било 7 327 224 души, живеещи в 3 3887 149 жилища, сочат данните на Национален статистически институт. Празните жилища в градовете са 25,45%, а тези в селата – 42,96%, като това се дължи основно на обезлюдяването.

Процентът на празните жилища в Софийска област е доста висок – 48,2%. За Перник – 44,9%, а в Бургаска област – 43,7%.

„ Причините да са празни са доста. Често те са наследствени и съществуват разногласия, които не се уреждат, като в това време жилищата стоят празни”, разясни зам.-министърът на районното развиване Малина Крумова. Другата причина е, че има доста хора, които са отпътували за чужбина и не отдават, нито продават жилищата си.

Относно данните за Бургаска област, Крумова разяснява, че там е допустимо статистическо деформиране, защото множеството парцели се водят ваканционни и са заети през избрана част от годината.

„ Около 40% от семействата в страната ни са пренаселени”, разяснява Крумова.

Тя посочи, че страната планува данъчни тласъци за отдаването или продажбата на празните жилища, само че това може да бъде направено едвам след съответно разглеждане на жилищния проблем.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР