Българският централен банкер цели да предотврати завръщането на кризата, Под

...
Българският централен банкер цели да предотврати завръщането на кризата, Под
Коментари Харесай

Централната банка защитава безупречността на финансовата система

Българският централен банкер цели да предотврати завръщането на рецесията, Под това заглавие "Файненшъл таймс " разгласява материал за българската финансово-кредитна система, основан на диалог, който публицисти от изданието са провели с шефа на Българска народна банка Димитър Радев. В страни, където непрозрачните мрежи на въздействие свързват политика, бизнес и държавна администрация, Централната банка нормално се стреми да отбрани безупречността на финансовата система, написа вестника и добавя, че съгласно Димитър Радев, шеф на Българската национална банка, независимостта на институцията му е повече от девиз. "Аз не просто поддържам правилото, мисля, че сме добър образец, " показва шефа на Българска народна банка.

"Файненшъл таймс " отбелязва, че Радев поема поста през 2015 година - една година след банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ), който, както написа изданието, е довел до най-сериозното финансово разтърсване след банковата и валутна рецесия през 1996-1997 година. При срутва на КТБ лъсват непозволените практики на кредитиране и неприятната рестриктивна регулация, показва вестникът и добавя, че по случая прокуратурата е обвинила двама някогашни подуправители на Българска народна банка.

По думите на Радев пред изданието заключението от случая КТБ е било, че банковите надзорни практики не са задоволително мощни, с цел да предотвратят събития като случилото се с КТБ, а също така липсва подобаваща институционна рамка за справяне с сходни рецесии. "Файненшъл таймс " показва, че Международният валутен фонд (МВФ) е похвалил постигнатия прогрес под управлението на новия шеф. Сега централната банка построява специфичен Фонд за преструктуриране, който, по думите на Радев, до 2024 година ще съставлява 2 % от размера на всички обезпечени депозити.

Радев отбелязва пред вестника, че българската банкова система е доста здрава, финансовата адекватност и коефициентите на ликвидност са по-високи, в сравнение с междинните за Европейски Съюз, а рентабилността е покрай нивата от преди рецесията (2009 година) за втора поредна година.

В материала си вестник е обърнал внимание на предстоящата смяна в акционерния състав на Първа капиталова банка, който се постанова след резултатите на завършилия през 2016-а обзор на качеството на активите. По този въпрос шефът на Българска народна банка дипломатично е декларирал, че чака да има вести в тази посока.

"Файненшъл таймс " показва, че Радев работи интензивно по подготовката на България за вероятно влизане в еврозоната. Някои представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на столици на страни от еврозоната са на мнение, че ще бъде преждевременно България да бъде призната като 20-та членка на валутния съюз, защото приходът на глава от популацията е невисок и съществуват дефекти в правосъдната система, написа изданието, акцентирайки, че по думите на Радев страната извършва така наречен Маастрихтски критерии за влизане в еврозоната. Въпросът е дали това единствено по себе си е задоволително като аргументация за присъединението на България към клуба, отбелязва авторитетното издание.

На въпроса на "Файненшъл таймс " за втори шестгодишен мандат като шеф на централната банка Радев дава отговор: "Ще забележим. Отидох в МВФ за една година, а останах 15. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР