Българският писател Георги Господинов бе отличен с италианската литературна награда

...
Българският писател Георги Господинов бе отличен с италианската литературна награда
Коментари Харесай

Георги Господинов спечели и престижната италианска литературна награда „Бокачо“

Българският публицист Георги Господинов бе отличен с италианската литературна премия „ Бокачо “, оповестиха уредниците на уеб страницата на премията. Той е един от тримата лауреати на наградата тази година дружно с журналистката Стефания Батистини и драматурга Марко Паолини.

Председател на журито на 42-ото издание на премията „ Бокачо “ бе Валтер Велтрони. Церемонията в Черталдо бе проведена от Литературна асоциация „ Джовани Бокачо “, общината на Черталдо, район Тоскана, Ротари клуб, съдружие „ Приятели на Бокачо “, писа електронното издание press. italy24.

„ Беше чест да получа премията Бокачо в Италия, в Черталдо, родния град на този, който разказваше истории в мрачни времена. Сред носителите на премията са Исмаил Кадаре, Марио Варгас Льоса, Мюриъл Спарк, обичаният ми Ларс Густафсон… “, написа Георги Господинов в обществената мрежа фейсбук.

„ Днес не живеем в едно време, а в доста времена едновременно. Имаме сериозен недостиг на бъдеще, по тази причина постоянно се въртим в кръг и търсим леговище в предишното. Тази тематика е в основата и на романа „ Времеубежище “, споделя Господинов в диалог, оповестен на уеб страницата на премията, в отговор на въпрос в какво време живеем през днешния ден.

По мотив войната в Украйна писателят споделя, че „ актуалната война не е единствено за територия, тя е война за предишното. Ето за какво сегашното се усеща като минало. Проектът за бъдещето е в дълбока рецесия. Ние, дружно с по-младите генерации, в разговор с нашите деца, би трябвало да се противопоставим на необятно публикуваната обществена и климатична дезинтеграция допустимо най-скоро, да стартираме да претендираме за опцията за едно бъдеще, персонално и планетарно, сантиметър по сантиметър “. „ Путин стартира тази война, с цел да си върне предишното, да си върне руската империя, само че в действителност ни върна към Втората международна война “, споделя Георги Господинов, представен от Българска телеграфна агенция.

Пред уеб страницата на премия „ Бокачо “ българският публицист прибавя, че „ писането и литературата са първите, най-старите медии. Разказването на истории е при започване на връзката. Не би трябвало да забравяме това. Литературата е мудна медия, само че смисълът, който тя основава, трае доста по-дълго. Вярвам, че литературата ще продължи да съществува и да бъде доста значима, изключително в епохата на нова и бърза връзка “.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР