Българският патриарх Неофит е предпочел да посрещне 75-та си годишнина

...
Българският патриарх Неофит е предпочел да посрещне 75-та си годишнина
Коментари Харесай

Неофит отбелязва 75 години в уединение и молитва

Българският патриарх Неофит е предпочел да посрещне 75-та си годишнина в усамотение и молитва. Тази година той няма да означи рождения си ден в Троянския манастир, както бе по традиция. Причината за това е пандемичната конюнктура, като задачата е да спазят ограниченията за сигурност, съобщи " Монитор ".

За сметка на това той призовал всички, които имат предпочитание да го поздравят, вместо да му поднесат благопожеланията си посредством цветя и дарове, да дарят сума съгласно опциите си по сметка към отдел „ Милосърдие и щедрост “ към Софийската света митрополия. Също по този начин можело да подкрепят човек в неравностойно състояние.

„ Негово Светейшество ни уведоми за желанието си преди няколко дни. Той приканва към щедрост и състрадание, както постоянно. Ние ще уважим това и всеки ще реши къде може да бъде потребен. Знаете, че по епархиите има много хора, ангажирани в обществена активност, тъй че ще следваме образеца му да бъдем милосърдни и да подадем ръка на нуждаещите се. И то освен на този ден, а както го вършим постоянно “, разяснява пред „ Монитор “ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Той посочи, че Негово Светейшество постоянно е бил непретенциозен и е срещу помпозните отбелязвани на годишнина.

„ Винаги се е стремял да прекарва деня на рождението си в молитва и усамотение. Вярно е, че за православната черква е значим денят, в който си роден, само че най-много ние честваме деня на ангела, който е именният ден. Това е небесният настойник на индивида “, посочи митрополит Антоний.

Миналата година Българският патриарх Неофит посрещна по традиция празника си в Троянската света обител. Вчера пък той освети първия у нас нравствен център за обществена рехабилитация и интеграция на деца, който бе открит в Елин Пелин със обществения министър Деница Сачева.

Негово Светейшество е роден в София, след довеждане докрай на главното си обучение през есента на 1959 година е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария, курсa на която приключва през 1965 година Той е глава на Българската православна черква и на Софийската епархия от 24 февруари 2013 година с купата Патриарх Български и митрополит Софийски. От 1994 година до 2001 година е доростоло-червенски митрополит. От 2001 година до избора му за български патриарх е русенски митрополит.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР