Българският министър-председател Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе

...
Българският министър-председател Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе
Коментари Харесай

Борисов и Тудосе откриха новия граничен пункт между България и Румъния

Българският министър-председател Бойко Борисов и румънският му сътрудник Михай Тудосе откриха новия Граничен контролно-пропусквателен пункт Кайнарджа-Липница, предава " Фокус ". Отварянето на граничния пункт е заложено още през 2003 година, когато държавното управление на Симеон Сакскобургготски договаря с румънската страна откриването на два нови пункта - край Кайнарджа и край село Северняк в добричката община Крушари. От 2007 година е в действие и междуправителствено съглашение на България и Румъния за взаимен надзор за прекосяване на границата, а откриването на пункта е в осъществяване на българо-румънско съглашение от 2012 година

„ Надявам се, че Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кайнарджа - Липница " няма да е последният граничен пункт, който ще открием дружно с румънския министър председател. Днешният ден отбелязва доста значим миг за връзките сред България и Румъния и е разследване на доста старания от страна на двете страни ", разгласи Бойко Борисов.
Според премиера с този нов обект се дава опция за взаимно развиване на търговия и туризъм.

" Предстои и откриването на нов мост на българо-румънската граница ", сподели още той.

„ Днес през целия ден двете държавни управления (румънското и българското) ще решаваме проблеми, които имаме, само че изводът е, че колкото повече гранични пунктове се откриват, повече се улеснява популацията, бизнеса, туризма, толкоз повече се опознаваме ", сподели Борисов.

Граничният пункт е издигнат по план, финансиран с 6 млн. евро от Програмата за трансгранично съдействие Румъния - България, която се управлява от Букурещ. От българска страна бе построен 17 км път, който да свърже нашата територия с румънския общински център Липница. Българското шосе обаче бе с две платна, а румънското с 4 и поради разликата в габаритите пътят заставам затворен дълго време. По времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков - през март 2017 година беше контрактувано пунктът да работи от 8 до 20 часа, а през него да минават единствено коли с тегло до 3.5 тона, като тежкотоварният трафик остава неразрешен.

През юли министър председателят Бойко Борисов разиска откриването на пункта с с румънския си сътрудник Михай Тудосе, а на държавното съвещание предходната седмица държавното управление утвърди решение за откриването на пункта Кайнарджа - Липница и утвърди меморандума за започване на договарянията за третия мост сред България и Румъния. На пункта ще има едно контролно-пропусквателен пункт, което ще се обслужва дружно от български и румънски гранични служители на реда и митничари.

Съгласно Регламент на Европейския парламент българските и румънските гранични полицейски органи следва да ползват взаимен надзор на общите граници, при който преминаващите през сухопътните гранични пунктове лица и транспортни средства следва да бъдат спирани единствено един път за осъществяване на инспекции при влизане и излизане.По силата на Споразумението и в сходство с Кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е построен на румънска територия, като са планувани уреди за гранични инспекции както на румънските, по този начин и на българските гранични полицейски органи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР