Българският лекарски съюз и здравната каса влязоха в спор за

...
Българският лекарски съюз и здравната каса влязоха в спор за
Коментари Харесай

Лекарите и касата влязоха в спор за парите на болниците

Българският лекарски съюз и здравната каса влязоха в спор за това по какъв начин да се употребяват парите от здравни вноски, останали като остатък в бюджета на касата. Лекарите упорстват тези пари да не се връщат в държавния бюджет и да се проведат незабавни договаряния с касата за разпределянието им. От НЗОК пък смятат, че е по-удачно те да се дадат предплатено на лечебните заведения за януари следващата година.

 

Позицията на БЛС

Председателят на БСЛ доктор Иван Маджаров упрекна пред касата, че желае да върне тези средства в бюджета, макар че, по думите му, по закон би трябвало да се измисли механизъм за разпределянето и насочването им към лечебните заведения. Той напомни, че в края на април т.г. бяха отстранени коронавирус добавките, като тогава бе решено те да бъдат обезщетени в заплатите на лекарите през нараснали бюджети на лечебните заведения, надлежно и нараснали цени на клиничните пътеки. " Ние желаеме с 30% да се покачат цените, само че постигнахме 25%. Тогава бяха реализирани договорености, че до 30 септември са обезпечени средства, които да подсигуряват на лечебните заведения сякаш тези хонорари (1500 лева за сестра, 2000 лева за доктор - бел. ред.), а след 30 септември - би трябвало да се отвори запасът, с цел да продължи същото финансиране ", уточни Маджаров.

По думите му обаче по ред аргументи 25-процентното нарастване се е оказало незадоволително, както са предупреждавали, както и че лечебните заведения не са могли да си получат парите. " Сега има икономии от 130 млн. лева Ако извадим надлимитната активност на някои лечебни заведения, остават 90 млн. лева. икономии за 9-месечието - това са пари, които не са отишли в лечебните заведения и те не са съумели да покачат заплатите. Стоят си в касата, а НЗОК няма право да образува ресурси . Трябва да се направи механизъм събраните средства от вноски, да бъдат ориентирани към изпълнителите на здравна помощ, с цел да осигурят гражданите, не би трябвало те да се връщат в бюджета на страната, както се канят да създадат ", разяснява той.

По думите му с икономиите, т.е. със средствата, които те е трябвало да получат до края на август, касата се кани да увеличи уж бюджета на лечебните заведения до края на годината. " Но това значи, че със средства за 9 месеца ще плати цялата 12-месечна сметка. И след това отново ще се питаме защо няма заплати. Това, което ще получат лечебните заведения до края на годината, съгласно великодушното пояснение на касата, в действителност са пари, които трябваше да бъдат в болнциите до 30 септември, а не до 30 декември ", съобщи той. 

Маджаров посочи, че законът ги задължава след 30 септември БЛС и НЗОК да изработят заедно механизъм, по който, в случай че има икономии, те да отидат на съответните места. " Това не се прави, съзнателно се протака, даже няма покана за среща, а няколко пъти сме ги подканвали. Искам да ги прикани оттук насетне, безусловно намерено да излезем на съвещание на Надзорния съвет на касата и пред цялото общество да ни кажат кой министър на финансите, кой министър на опазването на здравето, кой началник на касата им разпорежда не да лекуват и да употребява здравно-осигурителните вноски единствено за здраве, а да ги икономисват... Защото те доста гордо оповестяват, че ще спестят 200 млн. лева и ще ги трансферират в бюджета и съгласно тях няма проблем. Но всички знаем, че има - заплатите на над 200 лечебни заведения не са нараснали ", съобщи той.

Според Маджаров по планирани данни за последните 3 месеца на годината се очертава дефицит от 40- 50 млн. лева. в плануваните месечни стойности, които би трябвало да покрият разхода за медикаменти на лечебните заведения, т.е. тези пари за медикаменти на болниците няма да им бъдат платени.

 

Отговорът на касата

" Имаме нарастване на цените на клиничните пътеки с 25% от 1 май. Това нарастване работи и сега ", съобщи шефът на касата проф. Петко Салчев пред. Той изясни по този начин разпределението на бюджета: " 3 месеца цените на клиничните пътеки бяха въз основата на предходната година, по-късно се усилиха цените. След това стартира преизчисляване и през септември приблизително разпределената стойност на национално равнище беше 250 млн. лева Поради това неравномерно систематизиране и по каси, и по лечебни заведения, през септември установихме неизплатени действия в границите на 43 млн. лева И останала активност от плануваната на стойност 105 млн. лева Надзорният съвет взе решение тези 43 млн. лева да бъдат изплатени, остатъкът да бъде преразпределен и за последните 3 месеца беше взето решение да бъдат разпределени средномесечно 258 млн. лева на лечебните заведения, тъй че те да могат да работят умерено ", разясни шефът на НЗОК и уточни, че това е с 39% повече в сравнение с плануваното за тези месеци по предходното систематизиране. " Разликата е 186 млн. лева и тя е разпределена на лечебните заведения и те разполагат с задоволително запас, с цел да правят работата си ", разяснява още той.

По думите му има два разновидността за въпросните остатъци или икономии - единият е да се реши взаимно сред БЛС и НЗОК как те да бъдат разпределени, а вторият, който съгласно него е по-благоприятен, е те да се дадат авансово за следващата година, в случай че нямаме в точния момент признат бюджет. " Категорично може и е правено прекачване на излишък от бюджета за следващата година. Не дава отговор на истината, че някой нещо желае да скрие и да занесе някъде ", уточни той.

" Ние не спестяваме, касата не икономисва, тя закупува активност - което се регистрира, това се заплаща. Категорично тези средства няма да се връщат в бюджета, ще създадем всичко допустимо да сключим споразумение с лечебните завдения тези средства да им се дадат за следващата година предплатено за януари ", разяснява още проф. Салчев.

 

ТЕХНИЧЕСКИ СПЪНКИ

Председателят на БЛС упрекна касата и в механически спънки за неизплащане на средствата на лечебните заведения. По думите му в цялата страна има стотици случаи на лекувани пациенти, без да се заплати тяхното лекуване. Причината била новата е-система, която прибирала, когато не са направени всички кодове. " По гледище на касата има нова система за шифроване, предходното условие да създадем 5 изследвания сега е разрушено на 15, желаят 15 проучвания - в никакъв случай доктор няма да направи толкоз проучвания. Използват се доста механически неща, с цел да не се платят осъществените дейности и да се регистрира спестовност в касата, това е административен начин за неплащане на средства ", заключи той. Този програмен продукт дава отговор на контрактуваното в рамковия контракт, отговори проф. Салчев.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР