Българският културен институт в Италия организира поредното бляскаво арт събитие

...
Българският културен институт в Италия организира поредното бляскаво арт събитие
Коментари Харесай

БГ класици с триумф в „Санта Чечилия“

Българският културен институт в Италия провежда следващото блестящо арт събитие с висок интернационален рейтинг – типичен концерт в паметната римска академия “Санта Чечилия “. Всяка година „ Europa  in Musica “ е един от главните акценти в програмата на EUNIC - Европейското съдружие на националните културни институти. Грандиозните представления са навън и в залите на „ Санта Чечилия “.

В края на 2021-ва екипът на БКИ с шеф Жана Яковлева сложи удивителната с Коледния театър " Песента на ветровете " с присъединяване на някои от най-великолепните интерпретатори на класиката у нас – камерният отбор „ Софийски солисти ” под диригентството на професор Пламен Джуров, тромпетистът Росен Захариев, прочут и от джаз сцената, Гергана Димитрова - солист на „ Мистерията  на българските гласове ” и „ Ева квартет ”,  и още едно сопрано - Пламена Гиргинова. 



„ Песента на ветровете ” е цикъл от авторски пиеси – план на композитора Петър Дундаков, работил с „ Мистерията на българските гласове “ и Лиза Джерард („ Dead can dance ”). Творбата е за струнен оркестър, сопрано, флюгелхорн и фонограма, въодушевени от  „ вятъра ” и обединявайки модерна класика, джаз, фолклор, театрална и кино музика, показани като разнообразни положения и картини, обединени – същинска провокация в цялостна авангардна идея. Загърбвайки клишетата и демонстрирайки новаторски метод в театралната и музикална форма, спектакълът предизвика феновете като настоящ арт феномен.

„ Публиката в „ Санта Чечилия “ дълго приветства нашите музиканти “, разяснява за „ Стандарт “ Жана Яковлева. Сред някои от най-впечатляващите достижения на БКИ през настоящия арт сезон са и изложбите в изложба „ България “ - „ Плаващите кейове “, отдадена на Христо Явашев,  и експозицията на Софийска градска художествена изложба с непоказвани до момента акварели на някои от най-големите ни създатели, определени от куратора Аделина Филева.  

Галерия „ България “, която беше открита на 24 май, е елегантно пространство в историческия център на Вечния град – на 300 метра от именития площад „ Навона “, на 500 метра от фамозните Испански стълби, против един от дворците на Малтийския медал. В атмосферата тук има и доста литература, както се майтапят поетите Елин Рахнев и Георги Господинов, които гастролират за авторски рецитали в Рим.

„ Къщата на Борис Христов, завещана от великия бас на България за Академия за изкуства и просвета, е извънредно място – наситено с доста история, с невидимото, само че осезаемо наличие на международния актьор. Забележителната постройка е строена при започване на 80-те. Но се намира на един от хълмовете в Рим, надалеч от фокуса на по-масовата аудитория. Затова през годините дружно с посланиците ни тук започнахме да търсим елементарно налично място в центъра на Рим – първо с Ангел Чолаков, след това с Марин Райков, с цел да завършваме плана с Тодор Стоянов “, споделя Жана Яковлева за това по какъв начин е открита изложба „ България “.  



Посланик Тодор Стоянов, Жана Яковлева и Аделина Филева     
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР