Българският клошар по правило е една особена услужлива личност, винаги

...
Българският клошар по правило е една особена услужлива личност, винаги
Коментари Харесай

Истории за Червения пират и други фантастични животни

Българският клошар по предписание е една особена услужлива персона, постоянно подготвена да се притече на помощ на родната полиция в сложни моменти. И да поеме цялата виновност, не че му оставят различен избор.

Отминалата седмица роди една нова градска (полицейска?) легенда – за Червения корсар. След онази за клошаря подпалвач към този момент имаме и за клошаря, който заплашва и тероризира. Той е забележителна персона – друмник, само че с два мобилни телефона, които не е ясно по какъв начин е купил и по какъв начин заплаща.  Асоциален, само че и доста деен. Същевременно с извънредно задълбочени ползи в настоящата политика и стопанска система, със сериозна осведоменост в елементи, съвсем на професионално равнище, следящ в тънкости и протичащото се в правосъдната система. Вероятно за това му оказва помощ безплатният интернет, който употребява, до момента в който го заловен, на Боянските гробища. Арестуван на място, всичко незабавно си признава, даже и да не разбира съвсем или нищо. Защото, отново по родната полиция, има душевен проблеми, въпреки че не е диагностициран. Червения корсар хем си признава, хем по-късно изяснява, че е намерил телефоните, захвърлени в мол... 

„ Това е един човек, който няма една стотинка, той не се интересува от пари и движимости и не виждам по какъв начин би могъл да закупи тези телефони. Живее в собствен личен свят “, сподели юристът му, когато в неделя съдът задържа в ареста „ рисковия корсар “.

Всички тези несъгласия обаче не тормозят родната полиция. Това са детайлности - за какво да се скапва хубавата (и най-много достоверна) история с истината. 

Ясно е обаче, че облиците от приключенската литература за деца – изключително известни измежду поколенията на 40 плюс, заемат значимо място в обществено-политическия живот на страната. Така един някогашен министър председател обичаше Винету. Сега се появява клошарят тероризатор. „ Синът на Червения корсар “, както е добре известно, е известен разказ от Емилио Салгари. 

Историята звучи сякаш родната полиция малко ни се подиграва. Или просто толкоз си знае и може, спомените от детството напират - то е елементарно изключително в случай че си прочел три-четири книги общо през живота си.  Но с изключение на съмнението, че още веднъж някой се подиграва със схватливостта на българите, има и опасението по какъв начин се използват от овластени органи заболели, небогати, слаби, психологично нестабилни, необразовани, и изобщо хора, които мъчно могат да се защитят, и влизат в ролята на комфортните жертви.

И колкото и на едно равнище сюжетът, който ни се подмята в плосък опит за отклоняване на вниманието от тежките зависимости в правосъдната система, сред нея и политиката, изнудването на бизнеса и така нататък, да е смешен (смях през сълзи малко) на друго той е и лакмус за положението на държавата и обществото – откакто властта задава звук на тормоз и приложимост на най-окаяните и беззащитни негови членове.
Ни чул, ни видял, ни схванал
Иначе до момента в който полицията беше напълно погълната през предходната седмица в залавянето на рисковия нарушител Червения корсар, Министерство на вътрешните работи шефът Калин Стоянов настойчиво отхвърляше да разпознае в охранители на клуб „ Секретен сътрудник “ на Нотариуса представители на полицията. Въпреки снимковия материал, възложен от Антикорупционния фонд, където ясно се вижда обратното. „ Частният клуб на Мартин Божанов - Нотариуса, който бе разстрелян на 31 януари, не е бил охраняван от полиция “, разгласи съществено Стоянов по бТВ.
 Калин Стоянов. Снимка Българска телеграфна агенция " Дебело наблягам... "
Министърът, чиято оставка не стана факт след митинга на БФС поради бурната отбрана на ГЕРБ и Движение за права и свободи, през седмицата го игра ни чул, ни видял, ни схванал. В тази позиция беше и за изпълняващия функционалностите основен прокурор и какво отношение има към проблема „ Осемте джуджета “:

„ В качеството ми на някогашен шеф на ГДБОП и сегашен вътрешен министър дебело наблягам, че във водената разработка и направената информация от ГДБОП не попада името на краткотрайно изпълняващия функционалността основен прокурор Борислав Сарафов. "

Иначе тематиката Сарафов да напусне поста, до момента в който не се проследят връзките му или неналичието на такива с Петьо Еврото и „ джуджетата “, стана обект на очевидно неспокойствие в част от съдружните сътрудници.

Така да вземем за пример  Бойко Борисов в петък бе запитан дали сходно на Гешев не е време да изиска оставката и на Сарафов и той не беше по този начин сладкодумен, както по съдружните въпроси.

" Кое за по кое време е време, най-малко вие ще ми кажете! 

" Няма да ви отговоря, тъй като не желая! Има си решение на Висш съдебен съвет ".

" Не виждам причина (за искане на оставки) " – сподели той най-сетне.

Каквото е в фамилията си остава в фамилията - значим принцип в някои среди. „ Семейството “ – в контекстуалната приложимост от махнатата шефка на Софийския областен съд Невена Зартова поради околните си отношение с хора към Нотариуса (близки, другарски, като семейство) с навявания на асоциация за други фамилии, семейства, кланове, босове…

Така да вземем за пример в петък по Нова тв напълно делово наблюдаващият прокурор Йордан Петров даде да се разбере, че всяка вяра би трябвало да бъде незабавно и тук да бъде оставена – „ Нямаме доказателства за незаконно държание на магистрати, по отношение на делата против Петров и Божанов “, съобщи той.
Състоянието на нещата
И синтезирането на положението на нещата от Ивайла Бакалова, която в следващия абсурд по български се оказа надалеч по-полезна за разкриването на систематични проблеми, в сравнение с оправомощените за това.

" Когато страна е в ръцете на алчни, корумпирани и неконтролируеми хора, няма по какъв начин да има правосъдна система. Мартин Нотариуса съществува поради бездействието или прекомерното деяние на органите в тази страна и институции. Такива медиатори виреят с помощта на болната ни правосъдна система. "
Загубени в превода
Загубени в превода или по-скоро в пазарлъка. Нещо такова демонстрираха за поредна седмица, само че с необикновен интензитет и натрупвания през миналата, така наречен съдружни сътрудници в ръководството, които публично, както споделя съпредседателят (на ДПС) Джевдет Чакъров (вероятно подразбирайки, че има и неофициално), са ГЕРБ и ПП-ДБ.

Бойко Борисов отново разгласи, че иска споразумение, документално и съдружно, даде период, изиска „ равнопоставеност “ в ръководството на страната и „ да се носи отговорност “. Няколко дни по-късно към настояванията включи и оставката на министъра на защитата Тодор Тагарев, в чиято отбрана излезе съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков, с цел да изясни, че Тагарев доста го харесват в Киев (и неизказаното – макар че БТР-ите си стоят в София все така). В допълнение Борисов пак иронизира няколко пъти Кирил Петков –„ господин Петков, който има огромен гений да води договаряния и по тази причина пресира “, разгласи, че не вижда за какво би трябвало да се вършат промени в службите, които доста добре си работят – „ ловят шпиони всеки ден, схващат се прелестно с непознатите служби “. Многократно проучва пътуванията на министрите и премиера, които непрестанно харчели пари за командировки и си купували коли – да посвирим на струната на най-лесния популизъм, пък в случай че хване, хване, и дори съобщи, че чака информация от Авиотряд 28.
" Снитки ", " сварки " и " моноспектакли "
И най-после изгря като най европеец от всички:

„ Европа работи с съдружни съглашения, не със сглобки, не " снитки ", не " сварки ", а съдружни съглашения. Затова ние ще проявим самообладание и ще извървим целия път, който европейските солидни, систематични партии извървяват ".

На което Петков реагира, че в " ГЕРБ вършат моноспектакли " (не е напълно прав за моноспектакъла, тъй като са двама - Борисов и Пеевски, които поотделно, само че някак почти неизменно приказват в един глас).

Ротацията е ясно, че няма да е на 6 март, а всеки е дал някакъв период на всеки и всеки чака нещо от всеки, а публиката е все по-одосадена.

А в това време президентът Румен Радев се опита да влезе в играта с известна опасност, както той най си обича - „ Отварям Конституцията, чета опциите, показвам и карам подред по домовата книга. Тук към този момент идва въпросът за отговорността. Кой носи отговорност? В момента това не е ясно, тъй като аз би трябвало да си харесам някой от хората от тази стеснена алтернатива. Той би трябвало да избере министри, ще забележим по какъв начин. Аз няма да съм този, който показва министрите, само че аз би трябвало с мой автограф, под мой декрет официално и юридически да нося отговорност. Няма кой да ме принуди аз да подпиша декрет, само че там отиваме в хипотезата на дълбока парламентарна и конституционна рецесия. “. Това - за обстановка на назначение на служебно държавно управление, каквато в действителност не се обрисува напълно, или по никакъв начин.

Въобще всичко си е умерено. Ако не броим несполучливите опити на Червения корсар (заловен!) да мъти водата.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР