Българският износ за Обединените арабски емирства е двойно по-голям от

...
Българският износ за Обединените арабски емирства е двойно по-голям от
Коментари Харесай

Българският износ за ОАЕ е двойно по-голям от насрещния внос

Българският експорт за Обединените арабски емирства е двойно по-голям от насрещния импорт. Това акцентира министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов при откриването на бизнес конгрес, проведен от Търговската камара на Абу Даби. Събитието е част от програмата на българската делегация, водена от президента Румен Радев, която включва представители на държавното управление и бизнеса. Участие във форума взеха 15 български и 30 локални компании.

,,Подобни събития са основата за слагане на дълготрайни партньорства и съм сигурен, че с политическата ангажираност на най-високо равнище, която през днешния ден виждаме, е въпрос единствено на време за реализиране на още по-добри резултати в икономическото съдействие сред нашите две държави``, сподели министър Стоянов.

Той обърна внимание, че данните за първите шест месеца на 2022 година не престават наклонността за растеж на двустранния стокообмен - с 18% или общо 83.2 млн. щ.д.

Българският експорт заема към 2/3 от стокообмена, като позитивна наклонност е, че значителен дял от него са артикули от машиностроенето; електрическа инсталация и консумативи за медицината, добави той.

Според икономическият министър има голям необработен капацитет сред двете страни, който може да бъде преодолян с повече сходни двустранни срещи.

,,Светът се намира в поредност от рецесии, само че всяка от тях е и опция - включително да се разширят връзките с добре познати сътрудници, каквито са България и ОАЕ``, разяснява Никола Стоянов.

По време на формалната аудиенция министър Никола Стоянов подписа два меморандума за съдействие – в региона на земеделието и туризма.

На финала са и договарянията по подписване на Споразумение за поощряване и взаимна отбрана на вложенията сред Правителството на Република България и Правителството на Обединените арабски емирства, заяви министър Стоянов.

,,Липсата на това съглашение е забележителна спънка за реализацията на повече арабски вложения у нас``, добави той.

През последните седмици в двете страни е задълбочена работата по стратегическия документ, като се чака формалното му сключване да бъде в най-кратки периоди.

,,България е дестинация с голям капацитет за арабските компании - както със стратегическото си състояние, по този начин и с достъпа до единния европейски пазар. На този декор вложенията от ОАЕ за предходната година са едвам 3,1 млн. евро``, акцентира министър Стоянов.

По думите му една от аргументите за толкоз ниските стойности е неналичието на този документ.

Реализирани са десетки визити на българските институции и бизнеса и всякога когато се е стигало до показване на в действителност огромни планове за вложения е поставян въпросът за това съглашение. Въпреки това нищо не е било направено за слагането на тази административна основа за развиване на икономическите ни връзки, разяснява Никола Стоянов и акцентира, че за първи път двете страни са обединени по съответни текстове, които ще залегнат в бъдещото съглашение.

,,На фона на милиарди вложения в някои европейски страни, общата стойност на плановете на компaнии от ОАЕ у нас възлиза на 129.3 млн. евро. Надявам се след подписването на този документ да увеличим в пъти тези стойности``, сподели още министър Стоянов.

В формалната делегация на президента Румен Радев вземат участие още вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР