Българският хелзински комитет излезе с призив към правителството да прекратят

...
Българският хелзински комитет излезе с призив към правителството да прекратят
Коментари Харесай

БХК към правителството: Незабавно преустановете настаняването на украински бежанци в Елхово

Българският хелзински комитет излезе с апел към държавното управление да прекратят настаняването на украински бежанци в буферния център в Елхово. Според организацията той е изцяло несъответствуващ даже и за кратковременен престой, тъй като става дума за възрастни хора и майка си деца.

Ето и цялата им позиция:

Българският хелзинкски комитет приканва държавното управление и оперативната координационна група неотложно да преустановят потреблението на специфичния дом за наложително настаняване на нелегално пребиваващи чужденци към Дирекция „ Миграция “ на Министерство на вътрешните работи в гр. Елхово като буферен център за разпределянето на украинските бежанци към новите им места за настаняване, почнало след 31 май 2022г.

През миналите месеци от нападението на Русия над Украйна бяхме очевидци на положително отношение към търсещите протекция в страната – страната постави целеустремено напъните да се помогне на украинските бежанци и те да получат протекция в България. С неуморния труд на десетки доброволци, неправителствени организации и представители на институции бяха основани хуманни политики и практики.

В момента обаче би трябвало настоятелно да обърнем внимание, че центърът в Елхово е изцяло несъответствуващ от всякаква позиция даже за кратковременен престой на хора, болшинството от които са възрастни, майки и деца.

Вярваме, че демонстрираното до този миг хуманно отношение към украинските бежанци ще помогне на държавното управление да откри бързо и съответно решение на проблемите към преместването на нуждаещите се от заслон и поддръжка след приключването на първия стадий от Програмата за филантропична помощ.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР