Българският хелзинкски комитет публикува годишния си доклад за 2021 г.

...
Българският хелзинкски комитет публикува годишния си доклад за 2021 г.
Коментари Харесай

През 2021 г. правата на човека останаха встрани от вниманието на управляващите

Българският хелзинкски комитет разгласява годишния си отчет за 2021 година за положението на правата на индивида в страната. Изводите в него са, че “през 2021 година правата на индивида останаха настрана от вниманието на българските ръководещи, заети главно с подготовката и провеждането на трите парламентарни, както и на президентските избори.

Формираните парламенти сред обособените избори се концентрираха върху промени на Изборния кодекс и на няколко други закона, обслужващи директно техните политически цели. На собствен ред назначените сред изборите служебни държавни управления бяха с стеснен мандат и не започнаха значими начинания в областта на правата на индивида. Изключение бе единствено признатата през август Пътна карта за осъществяване на неоправдателните решения, постановени против Република България от Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Тя обаче планува периоди за предприемане на ограничения, най-ранните от които са при започване на 2022 година В някои връзки, като да вземем за пример с правата на ЛГБТИ хората, обстановката в страната през 2021 година се утежни ”, написа още в отчета.

Според Радослав Стоянов Българският хелзински комитет постоянно е подлагал на критика властта, без значение, кой ръководи. Изминалата 2021 година е била постоянна, тъй като липсваха изненади, всичко бе познато, само че внезапно навлязохме в една забавна и  обнадеждаваща турбуленция. Пред последните години бе наложена една нетърпима атмосфера от позиция на правата на индивида. Гражданският надзор тук, на домашно равнище, не е по-малко значим. Защо би трябвало да има резолюции, мнения от интернационалните органи, вместо самите ние, като гражданско общество, да установяваме проблемите, да ги проучваме, да ги изговорим и да ги решим.

Пътищата на дискриминирането

Различни групи от бежанци идват в България. Още от средата на 90-те година БХК има специфична стратегия за правна помощ на бежанци и емигранти в съдействие с Върховния комисариат по бежанците на Организация на обединените нации. Адвокати, които дават безвъзмездна правна помощ, търсещи интернационална протекция в България. В момента фокусът е върху бежанската вълна от Украйна. Но не трябва да се забравяме, че има още потоци от Афганистан, Сирия, както и от някои елементи на Африка. За разлика от украинските бежанци, останалите нямат алтернатива да дойдат легално в България , показва Радослав Стоянов.

Повече можете да учете в звуковия файл:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР