Българският фолклор е отредил специално място на чешмите, а столетия

...
Българският фолклор е отредил специално място на чешмите, а столетия
Коментари Харесай

За отношението на Пловдив към “съзидателят и съдник на живота“ – водата!

Българският фолклор е отредил особено място на чешмите, а епохи народите са съхранявали паметта жива посредством тях. Наричани още извор на живот, чешмите се възприемат като медиатори на непреходното обръщение на остарялата българска традиция - да сториш положително, да нахраниш гладния, да напоиш жадния...

Дали обаче отношението на хората от 21 век към чешмите кореспондира с това на предците ни?

В Пловдив има малко над 60 публични чешми. За страдание, десетки от тях не работят или са изменили ролята си в монументи на безхаберието. На фона на все по-непоносимите горещини под тепетата това стартира да прави усещане на пловдивчани, които търсят къде да утолят жаждата си.

В редакцията ни постъпиха няколко недоволства за занемарени, почупени или изобщо нефункциониращи общински чешми – повече от тях на централни места в града!

Да съхраним ВОДАТА – съзидателка и съдник на живота “. Това мощно обръщение виждаме на чешма със изключително алегорична история. Намира се пред паметника на Васил Петлешков в Цар-Симеоновата градина и е подаяние за пловдивчани от две семейства. Монтирана преди тъкмо 13 години, през горещия юли месец. През всичките тези години обаче тя е пресъхнала.

За да разберем за какво отношението на Общината към чешмата е такова, потърсихме Оперативна програма „ Градини и паркове “, които ги стопанисват. Отговорът им, за жалост, е предстоящ и огорчаващ.

„ Чешмата, откогато е инсталирана, е станала неколкократен обект на вандалски прояви. Тя не работи от години, защото след последвали поправки донорите са поискали да бъде спряна “.

На малко – задачата по прекършване на нечии положителни планове към обществото е сполучлива. Обмисля се вид още веднъж да бъде пусната, само че е необходим ремонт и замяна на канализацията.



Чешмата в градинката на ул. „ Капитан Райчо “ наподобява покъртително. Мръсна е и не работи на цялостен потенциал. С половината от потенциала си работят други две от чешмите в градината, които също са от подаяние. Вода тече единствено от единия от двата чучура на чешмата „ Кобилицата “. От четирите чучура на емблематичната чешма „ Хорцето “ пък работят единствено два.

„ И в двата случая повода са спукани вътрешни елементи. За да се извърши ремонт с замяна на ВиК инсталацията, би трябвало да се изкъртят задачите фундаменти на чешмите, в това число и художествените орнаменти. Оперативна програма „ Градини и паркове “ търсят компания, която след ремонта да възвърне орнаментите. Засега няма претенденти, защото работата е доста комплицирана “, разясняват от предприятието.



Те дефинират като сложни за поддръжка и двете чешми на площад „ Централен “ – против „ Афредо “ и до паркинга на „ Тримонциум “. Те са по плана за реконструкцията на площада и са импорт от Щатите

„ От „ Градини и паркове “ не съумяват да намерят истински аварийни елементи, с цел да ги ремонтират. На българския пазар няма налични и други подобаващи за ремонта елементи. Чешмите могат да бъдат сменени с други, по-лесни за поддържане, единствено с позволение на Националния институт за недвижимо културно завещание, защото планът за площада е съгласуват и утвърден от тази институция “, допълват от ОП-то.





За неработещи чешми жителите могат да алармират на телефона на „ Градини и паркове “ 032/624 301.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР