Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел откри

...
Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел откри
Коментари Харесай

Мария Габриел: Ролята на европейските регулатори е ключова в борбата с дезинформацията

Българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел откри в Братислава годишното пленарно съвещание на ERGA – Групата на европейските регулатори за аудиовизуални медийни услуги. Това оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Дебатът се концентрира върху новата, по-голяма роля на самостоятелните регулатори след преразглеждането на Директивата за аудиовизуалните медийни услуги. Групата на регулаторите разиска с комисаря и отчет за осъществяване на уговорките, които поеха по повод равенството сред половете в медиите. На оценката им за случаите на дезинформация по време на европейските избори бе отделена специфична сесия.

„ Намираме се в преломен миг. Успешното транспониране на преразгледаната Директива за аудиовизуалните медийни услуги върви ръка за ръка с по-отговорната роля на регулаторите. Диалогът сред регулаторите е доста значим за прагматичното използване на директивата във всички страни членки “, съобщи Мария Габриел.

Българският еврокомисар сложи на разискване с регулаторите и въпроса за битката против дезинформацията, който е на челно място в дневния ред на европейските институции.

„ Наясно сме, че това е ново поле за някои от регулаторите. Наясно сме също по този начин, че присъединяване на регулаторните органи в процеса на наблюдаване изисква освен време и запаси, само че и упоритост и творчество. Борбата против дезинформацията дава опция на нашите жители да имат сериозен взор върху медийното наличие. По тази причина в преразгледаната инструкция за първи път са включени правни отговорности за страните членки и платформите за шерване на видео във връзка с медийната просветеност. В целия този развой регулаторите би трябвало да имат значима роля “, акцентира Мария Габриел.

Специално внимание беше обърнато и на въпроса за ролята и представителството на дамите в аудиовизуалния бранш. По искане на българския еврокомисар, групата на европейските медийни регулатори направи изследване за представителството на дамите в медиите, стандартите в представянето на техния облик в рекламата, както и за положителните практики. Данните, които залегнаха в отчет на Европейската платформа на регулаторите, демонстрираха, че дамите понастоящем са по-слабо показани в аудиовизуалната медийна промишленост от мъжете. В резултат на това, редица регулатори се ангажираха да работят за по-добро посланичество на дамите в аудиовизуалния бранш.

Мария Габриел изиска идващия отчет на групата с рекомендации за деяние да бъде показан през октомври.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР