Българският бирен пазар е на 11 място в Европейския съюз,

...
Българският бирен пазар е на 11 място в Европейския съюз,
Коментари Харесай

Бирата е най-популярната напитка в България след водата

Българският бирен пазар е на 11 място в Европейския съюз, а по консумация на питие на глава от популацията сме на 8 място. Бирата продължава да е най-често употребяваната напитка след минералната вода измежду българите, като най-активните бираджии са от Русе, където честотата на консумация на бира е 13 пъти месечно, следвани от Варна.

От Съюза на пивоварите в България (СПБ) показват данните за пивоварния отрасъл, сравнявайки числата с последните две години на пандемия, които изправиха всички промишлености пред обилни провокации.

Пивоварният отрасъл също не прави изключение от тази статистика. Годишният отчет на Пивоварите на Европа от края на 2021 година отбелязва спад на потреблението на бира във всички страни на остарелия континент. Статистиката демонстрира, че преди пандемията през 2019 година в страните от Европейски Съюз са продадени 325 милиона хектолитра питие, а през 2020 година – 310 млн. хектолитра. Производството на бира в Европейски Съюз за 2019 година е 370 милиона хектолитра, а за 2020 година - 350 млн. хектолитра.

Първите данни на СПБ за 2021 година демонстрират, че спрямо 2019 година у нас спадът в продажбите на бира е близо 6%. Съгласно годишния доклад на Агенция " Митници " през 2021 година общият размер на бирения пазар в страната е 5 150 000 хектолитра, което е с 1% по-малко от 2020 година Размерът на импортирания данък от продажбите на питие - 74.1 милиона лв., също е с 1% по-малко спрямо 2020 година

Според специалистите, с изключение на неподходящите резултати от пандемията от Ковид, стагнацията на бирения пазар се дължи и на намалелия поток от задгранични туристи, рестриктивните мерки в работата на заведенията и терзанията на потребителите от все по-високата инфлация. Въпреки тези присъщи за всички европейски пазари условия, българските пивовари стоят доста добре в общата картина на бранша. В количествен обем българският бирен пазар е на 11 място в Европейски Съюз, а по консумация на питие на глава от популацията сме на 8 място.

" През 2021 година у нас още веднъж се резервира наклонността бирата да е най-често употребяваната напитка след минералната вода. Дори през зимния сезон 53% от българите на възраст сред 18 и 69 година пият бира най-малко един път седмично. Най-активните бираджии са от групата на 40-49 годишните. За поредна година най-големите фенове на пивото са в Русе, където честотата на консумация на бира е 13 пъти месечно, следвани от Варна. Резултатите от това омнибус проучване на ИПСОС, както и данните от други изследвания демонстрират, че българите от ден на ден стават ценители на пенливата напитка и все по-големи почитатели на бирената просвета “, разяснява Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Свидетелство за това е и фактът, че през 2021 година у нас са почнали работа нови 5 микро пивоварни, с които общият брой на записаните предприятия за произвеждане на бира в страната към този момент е 41. Тази наклонност също е изцяло в духа на развиването на бранша на световно и на европейско равнище. През последните 10 години същински взрив на бирения пазар провокира откриването на от ден на ден дребни и микро пивоварни.

В интервала 2014 – 2019 година в страните от Европейски Съюз годишно отваряха порти близо 1000 нови пивоварни, до момента в който за последните 12 месеца новите дребни и микро предприятия за бира са едвам 225. Въпреки това, към края на предходната година броят на пивоварните в Европа към този момент е 12 600.

Независимо от компликациите, свързани с пандемията, пивоварните компании са измежду най-хубавите и постоянни работодатели в България. Средният застрахователен приход в сектора е 1 860 лева През 2021 г. производството и продажбите на бира обезпечават работна претовареност на близо 25 000 индивида. От тях 9% са непосредствено заети в пивоварната индустрия, 32% в секторите на доставка и 59% в търговията, заведенията и туризма. През 2021 година пивоварите освен съумяха да запазят работните места, само че и да усилят общия брой заети в производството на бира.

Въпреки последователното отваряне на страните в Европа, потребителите към момента са резервирани към обществените контакти и събирания. Тези настройки не престават да засягат и пивоварния бранш.

„ Докато гледаме в бъдещето, би трябвало да подсигуряваме, че пивоварите имат солидна почва за възобновяване. Бирената промишленост е част от комплицирана верига, включваща доста бизнеси. Конкретната дълготрайна поддръжка с разнообразни държавни ограничения за развиване ще помогне на пивоварите да се възстановят и да поддържат активността си “ разяснява генералният секретар на Пивоварите на Европа Пиер-Оливие Бержерон.

С помощта за реактивиране на бранша, Пивоварите на Европа са уверени, че ще се реализира още веднъж стопански напредък на промишлеността. На собствен ред той ще донесе по този начин нужните държавни доходи и ще усили работните места по цялата верига на пивопроизводството, доставките и ресторантьорството.

Статистическият отчет на Пивоварите на Европа е с данни за 27-те държави-членки на Европейски Съюз, Англия, Норвегия, Швейцария и Турция. Очетът демонстрират по какъв начин траялият близо десетилетие мощен " подем в производството и потреблението на бира " в европейските страни, безусловно е спрян от натиска на пандемията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР