Българският банков сектор чинно е изпълнил финансовите си ангажименти към

...
Българският банков сектор чинно е изпълнил финансовите си ангажименти към
Коментари Харесай

Цената на членството в Европейския банков съюз

Българският банков бранш почтително е извършил финансовите си задължения към Европейския банков съюз. Този факт неведнъж бе изтъкван в акцията към парламентарните избори като извънреден триумф, който досегашните ръководещите са постигнали с присъединението ни към тази незавършена конструкция.

 

Все още министър председателят Бойко Борисов не спря да натрапва мнението си, че откакто сме в Банковия съюз банкови банкрути към този момент няма да има. По принцип той е прав, само че както постоянно - на половина! Истината е, че европейският надзор предпазва от банкрути, 

само че 100% гаранция не дава .  

Заради стабилната финансова и ликвидна позиция на българските кредитни институции през пандемичната 2020 година Българска национална банка не е употребила средства от Фонда за преструктуриране на банки (ФПБ). Не се е наложило централната банка да упражнява тези свои пълномощия и по преструктурирането на клон на някоя от нашите кредитни институции в трета страна. 

Освен това, както стана дума, регулаторът и банките правилно са се разплатили с Европейския фонд за преструктуриране. 

Ето и хронологията, показана в доклада на Българска народна банка: " През март 2020-та Българска народна банка дефинира общата сума на годишните вноски на банките във ФПБ в размер на 157.876 млн. лв.. През април сумата е разпределена под формата на самостоятелни вноски на банките съгласно рисковия им профил. Всички банки са изплатили дължимите от тях вноски във Фонда в период, като вследствие на това в края на май средствата доближават 701.930 млн. лв..

След прекачване на средствата от Фонда за гарантиране на влоговете в банки към Фонда за преструктуриране на банки са открити целеви сметки при централната банка, по една за всеки от двата подфонда. Сумата от 616.5 хиляди лева влиза по сметка на подфонда за клонове на кредитни институции от трети страни, а 700.263 млн. лева са по сметка на подфонда за вноските в Единния фонд за преструктуриране. 

В началото на октомври към Единния фонд за преструктуриране е била

трансферирана сумата от 81.018 млн. евро

по уговорката за съдействие с Европейската централна банка. На 5 октомври Българска народна банка е наредила прехвърлянето на сумата на първичната вноска към ЕФП, като задължи сметката на съответния целеви подфонд със сумата 158.457 млн. лева, като след осъществяване на превода към европейския фонд в него остават средства в размер на над 540 млн. лв.. " Сред главните аргументи за образуването на този излишък, написа Българска народна банка, е двойно по-ниското целево ниво на средствата, които следва да бъдат достигнати в ЕФП – 1% от размера на обезпечените депозити в границите на Единния механизъм за преструктуриране (ЕМП). "  Докато целевото равнище на Фонда за преструктуриране на банки е 2% от размера на обезпечените депозити.

Но да се върнем на изказванията, че 

в  Европейския банков съюз банки не банкрутират.  

Само преди дни организация  Bloomberg  написа, че:  " Европейският банков бранш продължава да се разклаща от кавги и провали. Германските прокурори са изправени пред претенции да издигнат обвиняване против поделение на Greensill Capital. Германският финансов регулатор BaFin беше унизен от абсурда с 3.5 милиарда евро с картовия оператор Wirecard. Сериозни случаи на пране на пари, включващи огромни банки в доста страни от еврозоната, разклатиха вярата в европейското банково контролиране и контрол ".

Историята на Европейския банков контрол е показателна - от построяването му в края на 2014 година до момента в еврозоната е имало значими за страните си банки, които са били под директния контрол на ЕЦБ и които са 

са се трансформирали в проблемни 

От тези банки единствено една беше преструктурирана, а всички останали - оповестени в неплатежоспособност.

Преди близо четири години ЕЦБ разгласи банкрута на испанската  Ваnсо Рорulаr Еѕраñоl Ѕ.А.  Тогава решението на Франкфурт е aĸтивитe нa Ваnсо Рорulаr Еѕраñоl Ѕ.А да бъдат пpoдaдeни нa Ваnсо Ѕаntаndеr Ѕ.А.

По същото време проблеми имаше и в итaлиaнcĸитe  Vеnеtо Ваnса Ѕ.р.А. и Ваnса Ророlаrе dі Vісеnzа Ѕ.р.А . Двeтe итaлиaнcĸи бaнĸи бяxa paздeлeни нa дoбpa и лoшa бaнĸa. " Дoбpитe " aĸтиви и вcичĸи пacиви нa Vеnеtо Ваnса Ѕ.р.А. и Ваnса Ророlаrе dі Vісеnzа Ѕ.р.А. бяxa пpидoбити oт бaнĸa ІNТЕЅА ЅАNРАОLО, ĸaтo пocлeднaтa пoлyчи зa цeлтa от страната ĸaпитaлoвa пoдĸpeпa oт няĸoлĸo милиaдa eвpo. " Лoшитe " чacти нa Vеnеtо Ваnса Ѕ.р.А. и Ваnса Ророlаrе dі Vісеnzа Ѕ.р.А. бяxa вĸapaни в пpoцeдypa нa нecъcтoятeлнocт.

И по-немощната Латвия се срещна с банкови проблеми. През 2018 г. нaдзopът нa EЦБ cъoбщи, чe латвийската  АВLV Ваnk  и дъщepнoтo й дpyжecтвo в Люĸceмбypг АВLV Ваnk Luхеmbоurg нямaт шaнc дa oцeлeят. " Πopaди знaчитeлнoтo влoшaвaнe нa лиĸвиднocттa cи, бaнĸaтa вepoятнo нe e в cъcтoяниe дa изплaти зaдължeниятa cи. Бaнĸaтa нe paзпoлaгa c дocтaтъчнo cpeдcтвa, ĸoитo дa ca нa paзпoлoжeниe нeзaбaвнo, зa дa издъpжи нa изтичaнeтo нa дeпoзити ", написа нaдзopa нa EЦБ.

Година по-късно ЕЦБ насочи в небитието още една латвийска банка  АЅ РNВ Ваnkа  (ĸoятo oпepиpaше пoд имeтo Nоrvіk Ваnkа дo нoeмвpи 2018 г.). Това e шecтaтa пo гoлeминa бaнĸa в Лaтвия c oбщи aĸтиви oт 550 милиoнa eвpo.

В един от най-пресните случаи, въпреки и да не става дума за редовно значими банки, има дори българска диря. През юли 2020 година малтийски медии оповестиха, че по рекомендация на ЕЦБ малтийския финансов контрол MFSA е лишил лиценза на локалната Satabank. По това времеб българският притежател на малтийската Satabank Христо Георгиев ще апелира пред Съда на Европейски Съюз решението на ЕЦБ за отнемането на лиценза на банката. За две години това бе вторият сходен случай в Малта, след като Pilatus bank също банкрутира. Не бива да забравяме, че Малта е член както на Банковия съюз, по този начин и на еврозоната.

Драмата се добавя и от това, че за  

повече от десетилетие Европейският банков съюз към момента не е завършен ,

макар че бе основан като отговор на международната финансова криза от 2008-2009 година. Видимо е, че в прекалено много случаи надзорът е бил стеснен и ЕЦБ е откривала неуспехите постфактум.

Не бива да пропущаме и че към момента няма общоевропейска скица за гарантиране на депозитите. Европейските водачи по този начин и не съумяха да основат стратегия за гарантиране на влоговете, която да е годна в цялата еврозона. 

Освен че актуалната система е объркваща и несъответстваща, немските и френските водачи не крият терзанията си, че техните данъкоплатци ще би трябвало да заплащат сметката за банковите колапси в други страни. Това допуска, че очакванията - нещо в тази посока да бъде свършено през 2021 година, бързо гаснат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР