Българските военни заводи работят на пълни обороти. Доставките вече се

...
Българските военни заводи работят на пълни обороти. Доставките вече се
Коментари Харесай

„Пари имаме бол“. Какво стои зад конфликта между Корнелия Нинова и ВМЗ-Сопот

Българските военни фабрики работят на цялостни обороти. Доставките към този момент се възнамеряват за след повече от година. Търговците желаят подготвена продукция незабавно, а тези, които я получат - печелят незабавно. Участват ли политици в разпределянето на потоците от пари?

Военната инвазия на Русия против Украйна докара до увеличение в пъти на производството и износа на оръжие от България. Макар публично да не изнасят непосредствено оръжие за Украйна, предприятията от българския военно-промишлен комплекс имат обезпечени поръчки за месеци напред и работят на цялостни обороти.

На този декор в петък управлението на най-голямата държавна компания за произвеждане на снаряди и ракети. Промяната във ВМЗ-Сопот беше стимулирана с насъбрани финансови загуби за първите три месеца на годината. В понеделник обаче освободените шефове от борда отхвърлиха обвиняванията и дадоха отговор с съответни цифри.


В края на предходната работна седмица Корнелия Нинова свика брифинг, с цел да разгласи, че Държавната консолидационна компания (ДКК) сменя цялото управление на ВМЗ-Сопот. ДКК ръководи държавните компании и е под контрола на Министерството на стопанската система, ръководено от Нинова.

Вицепремиерката сподели, че причина за смяната е загубата на сдружението от над 1 млн. лева за първите три месеца на годината,

На нас касата ни е цялостна
Освободеното управление на ВМЗ популяризира обща позиция, в която споделя, че Нинова е изнесла "редица погрешни изказвания ".

"Първото погрешно изказване е, че ВМЗ е приключило 2021 година с облага от 3 млн. лв., а сегашният ръб, за 3 месеца е довел сдружението до загуба от 1 млн. лева Фактите са следните – ВМЗ е приключило 2021 година с облага не от над 3 млн., както твърди вицепремиера Нинова, а от малко над 1 млн. лева, “ се споделя в позицията на освободените шефове.

„ Положението е толкоз положително, колкото не е било в никакъв случай “, сподели за Свободна Европа освободеният ръководител на борда на шефовете на ВМЗ Никола Стоянов .
Само за първите 5 месеца на 2022 година по сметките на ВМЗ са постъпили над 150 млн. лева
„ На нас касата ни е цялостна. Имаме пари бол “, сподели Стоянов.

„ Ние през ноември едвам събирахме пари за заплати. Тези суми са задатъци по контракти. Имаме контракти до 2024 година и сега е битка за стока “, сподели Никола Стоянов.



Всички наличия в складовете ​от



Може би имаме вмешателство,... с цел да се облагодетелства съответна българска компания.Александър Михайлов




три пъти по-висока стойност Официалната дестинация на оръжията не е Украйна, само че страните, за които са предопределени, подкрепят Киев военно.

31 разрешителни 316 млн. евро



117 млн. евро
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР