Българските власти най-после получиха положителна оценка за последния законопроект за

...
Българските власти най-после получиха положителна оценка за последния законопроект за
Коментари Харесай

Съветът на Европа най-сетне одобри механизма за разследване на главния прокурор

Българските управляващи най-сетне получиха позитивна оценка за последния законопроект за отчетност и отговорност на основния прокурор Проектът, показан от министър Крум Зарков през ноември, надгражда върху закона, направен от екипа на предходния министър Надежда Йорданова Вече няма нито политически, нито правни причини за отсрочване на гласуването в Народното събрание
Комитетът на министрите към Съвета на Европа разгласи в петък значимо за България, с които приветства последния законопроект за основаване на механизъм за отчетност и надзор на основния прокурор и за ефикасното следствие на закононарушения, в това число и нов механизъм за следствие на основния прокурор. Законът, показан от Крум Зарков през ноември, надгражда върху плана, направен от предходния екип на Надежда Йорданова, като добавя уредбата с. Освен ограниченията във връзка с статута на основния прокурор, той включва необятен набор от оферти за решение на систематичния проблем с неефективните следствия на закононарушения против личността и за разширение на правата на потърпевшите, в това число необятно коментирания правосъден надзор над отводите на прокуратурата да проверява и други Преди седмица планът бе.

За първи път след дългогодишно безучастие и провали България е напът извърши уговорките си по две групи решения ( " Колеви " и " С.З. " ). Комитетът на министрите (КМ) дава безапелационна оценка, че препоръчаният законопроект като цяло " наподобява кадърен да отговори в оптималната допустима степен за въвеждане на дейно следствие на основния прокурор в границите на съществуващата в България конституционна рамка ". КМ приветства и метода, по който е решен казусът с неефективните следствия на закононарушения против личността с въвеждането правосъден надзор върху отводите за формиране на досъдебно произвеждане във връзка с всички тежки закононарушения и други закононарушения, свързани със отбраната на съществени права по Конвенцията, право на достъп на потърпевшите до преписката по предварителната инспекция, право да се желае ускорение на следствието и други

Едновременно с това КМ приветства и препоръчаните ограничения за ограничение на мощното въздействие на основния прокурор във Висш съдебен съвет, измежду които въвеждането на обвързване за Народното събрание да не избира магистрати - съдии, прокурори и следователи, за членове на парламентарната квота на Висш съдебен съвет, а изборът да се прави сред хабилитирани учени по правни науки, юристи и други адвокати с високи професионални и нравствени качества. Със същата цел е и друга мярка, която планува намаляването на нужното болшинство за краткотрайно премахване на основния прокурор при следствие против него - от 17 на 13 гласа, както и за освобождението му от служба. По този метод прокурорите в съвета няма да имат блокираща квота при вземането на тези решения. Проектът планува и двойно болшинство при избора и освобождението на ръководителите на висшите съдилища, както предлага Венецианската комисия, като едно такова решение би трябвало да бъде подкрепено и от болшинството от съдиите, определени директно от съдии.
Реклама
Нещо повече, Комитетът на министрите настоятелно акцентира, че доколкото Народното събрание е длъжно неотложно да избере нови членове на Висш съдебен съвет, а проектозаконът с новите критерии за избор на членове на Висш съдебен съвет от Народното събрание към момента не е признат, би трябвало да подхващат всички вероятни стъпки този избор да бъде извършен по този начин, че да разреши дейно понижаване на въздействието на основния прокурор върху новия Висш съдебен съвет. Зелена светлина през закона, скоро на ход ще е Народното събрание Срокът на публичното разискване е до 19 декември, тъй че при благосклонност и организация до Коледа законопроектът може да е в Народното събрание, където да бъде придвижен в границите на един месец. Става въпрос за закон, който към този момент е бил обект на публично и експертно разискване в продължение на месеци, параметрите по него са ясни, а има и мнение на Венецианската комисия, чийто рекомендации са изпълнени. Няма нито политически, нито правни причини за отлагането му, още повече, че той е заложен като ангажимент на страната в Плана за възобновяване и развиване. В този смисъл, държанието на политическите сили към този закон ще е симтоматично за отношението им към правосъдната промяна изобщо.

Оценката на Комитета на министрите по този законопроект е един триумф за България, който демонстрира, че когато управляващите работят експертно, еднопосочно и поредно, това се прави оценка от интернационалните сътрудници. Заслугата е на два поредни екипа на Министерството на правораздаването - и го изпрати за съвещания във Венецианската комисия, след това екипът на идващия министър - Крум Зарков, отрази правилно бележките, които бяха направени и завърши задачата. В този смисъл разяснява и Зарков пред " Капитал ". Крум Зарков: България получава късмет да затвори наблюдението по делото " Колеви "
Фотограф: Надежда Чипева
" Усилията, положени от две поредни държавни управления - предходното постоянно и настоящето служебно - по въпроса, който виси над България от решението по делото " Колеви " (2009г.) насам, се правят оценка доста позитивно от Комитета на министрите на Съвета на Европа, тъй като този път България сподели по тази тематика последователност и надграждане ", декларира Зарков.

" Това мнение на Комитета на министрите ни дава всички учредения да твърдим, че в случай че този план, който в този момент ще влезе в Министерския съвет, а оттова и в Народното събрание, бъде признат, то България може да затвори наблюдението по делото " Колеви ", обвързвано с наказателно гонене на основния прокурор, което виси към този момент 13 години. Освен това този законопроект взема решение въпроси за осъществяването и по над 70 други неоправдателни решения против България (б.р., по делата от групите " С.З. " и " Великова " ), свързани с неефективно следствие на тежки закононарушения против личността и незадоволително ценене на правата на потърпевшите от тях. ", добавя той.
Реклама Делото " Колеви " , когато за първи път Съдът в Страсбург разпознава казуса с невъзможността в български условия да се проверяват данни за закононарушение, осъществено от основния прокурор, е във връзка убийството на прокурора от Върховната касационна прокуратура Николай Колев, осъществено през 2002 година Близките на Колев свидетелстваха, че в покушението е забъркан тогавашният основен прокурор Никола Филчев, както и " близки до него високопоставени чиновници ", само че следствие по тази линия по този начин и не бе извършено. Дълги години българските управляващи не започнаха никакви дейности за осъществяване на решението на Европейски съд по правата на индивида по това дело.
Законът Законопректът предлага промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) в няколко насоки. Първата от тях, с максимален политически резултат, в това число и с оглед уговорките по ПВУ и наблюдението на Брюксел за върховенството на правото, е усилването на отчетността и отговорността на основния прокурор.

Механизъм за следствие на основния прокурор

Разследването против основния прокурор и заместниците му да се прави от углавен арбитър с висок сан и подготовка, който да бъде назначаван за прокурор ad hoc по съответното дело за период не повече от две години - това е главната идея на закона, заложена още в първичния план от юли т.г. Тя планува, че при сигнал за осъществено закононарушение от основния прокурор, както и когато следствието е почнало със съставянето на протокола за първото деяние, се уведомява Наказателната гилдия (НК) на Върховния касационен съд (ВКС). Ако известието не съдържа данни за осъществено закононарушение или данните са очевидно голословни, ръководителят на колегията го изпраща на Софийската градска прокуратура за изговаряне по общия ред. В останалите случаи преписката се разпределя на избран посредством чоп углавен арбитър от авансово утвърден от Наказателен кодекс на Върховен касационен съд лист на висши съдии или съдии с сан на висш арбитър от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища. По рекомендация на Венецианската комисия към този механизъм на асортимент бе добавено, че съдиите, включени в листата, би трябвало да са работили като наказателни съдии през последните седем години и да са дали категорично документално единодушие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР