Българските учени са открили биомаркери, показващи полето на канцеризация при

...
Българските учени са открили биомаркери, показващи полето на канцеризация при
Коментари Харесай

Пробив на български учени дава голяма надежда при рак на ларинкса

Българските учени са разкрили биомаркери, показващи полето на канцеризация при израстък на ларинкса, от което дали ще има разсейки. Резултатите са оповестени в Scientific Reports - издание от портфолиото на Nature, едно от най-престижните научни списания в света. Това оповестиха от УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ " и прибавиха, че това изобретение дава очаквания при лекуването на болестта.

Екипът, работил по казуса, е воден от доцент доктор Тодор Попов, хирург в УНГ-клиниката на УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ ". Получените резултати са разследване от план към Фонд " Научни проучвания " на Медицински университет-София. Той е създаден взаимно с Центъра по молекулярна медицина, в който вземат участие специалисти от разнообразни специалности, в това число специалистите по генетика Гергана Станчева, Силва Кюркчан, Вероника Петрова, Стиляна Панова и други Пет години денонощен труд е коствало на младия екип, до момента в който стигне до откритието, показаха от болничното заведение. 

Невидимо поле демонстрира дали ракът на ланринкса ще се завърне 

Полето на канцеризация е онази невидима част от лигавицата, в която се ражда ракът, означават учените. При интервенция задачата на хирурзите е да изрежат " до крепко " тумора на пациента и по този метод да му дадат късмет за оптималната преживяемост. Понякога обаче, макар напъните на лекарите, ракът се завръща след няколко години и тогава може да е съдбовен. Причината е невидимо поле, нормално с величина 4-7 см, с изменени дъщерни кафези, което се назовава " поле на канцеризация ". 

" Това другояче е естествена лигавица. Ако я подложим на хистологичен разбор, той ще покаже, че всичко е обикновено. В клетките в нея обаче към този момент са почнали да се натрупват съдбовни разновидности. Понякога е задоволително да бъде добавена единствено още една, с цел да трансформира тази тъкан в огнище на рака. Тези разновидности са на микрониво и остават невидими за проучванията, с които разполагаме сега. Това, което открихме, са микро РНК молекули, които ни разрешават да ограничим това поле на канцеризация ", изяснява доцент доктор Тодор Попов, който в УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ " работи с пациенти със злокачествени болести в региона на главата и шията (карциноми на ларинкса, фаринкса, устната кухина).

Два екипа в света сега работят по тази нова за здравната просвета материя. Освен нашите експерти и италиански учени се занимават с проблематиката, само че те са се съсредоточили върху рака на фаринкса.

Българските специалисти са създали още едно значимо изобретение. Те са съумели да изолират микро РНК, които са прогностичен белег за преживяемостта при напреднал карцином на ларинкса. При едни и същи характерности на тумора, идентичен етап, безусловно идентично лекуване, тези молекули безусловно разделят пациентите на две групи. При болните, които имат високи равнища на тези молекули, преживяемостта спада на 40 %, до момента в който тези, с ниски равнища, оцеляват към 80%. Това дава опция за първата група да се търсят характерни, таргетни лечения, които да трансформират отрицателната наклонност.

Дотук планът е на хартия. Макар и извънредно впечатляващи, данните са към момента теоретични, означават българските експерти. Следващата огромна цел на учените е да вкарат научното си изобретение в практиката, като съумеят да пресъздават полето на канцеризация по време на интервенцията. " Това би ни дало опция да променим парадигмата и да търсим нови резекционни линии  за тумора (границите, в които би трябвало да бъде изрязан) ", показва доцент доктор Тодор Попов.

За карцинома на ларинкса

Карциномът на ларинкса е едно от най-често срещаните злокачествени болести на горните дихателни пътища. Засяга към 2% от популацията. Боледуват преди всичко мъжете (10 пъти по-често от жените), а най-зесегнатата възрастова група е 60-65 година Основните фактори за развиване на болестта са тютюнопушенето и използването на алкохол (над 80% от пациентите са хора, които са пушили най-малко 10-20 години), демонстрират наблюденията на лекарите.

Публикацията е в изданието Scientific Reports на сп. Nature.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР