Българските свещеници, назначени от българския патриарх Неофит в руската църква

...
Българските свещеници, назначени от българския патриарх Неофит в руската църква
Коментари Харесай

Експулсираният архимандрит Васиан: Руската църква трябва да назначи нови свещеници в София

Българските свещеници, назначени от българския патриарх Неофит в съветската черква в София, нямат право да служат там, декларирал е пред ТАСС предстоятелят на Руската православна черква в София архимандрит Васиан, който беше експулсиран от българските управляващи.

Московската патриаршия трябва сама да назначи там нови свещеници, които да заменят експулсираните от София, добави той.

Българските управляващи задължиха архимандрит Васиан и двама чиновници на църквата " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ", като им дадоха период от 24 часа да изоставен страната. Според тях те съставляват опасност за националната сигурност, напомня ТАСС.

По-късно Синодът на Българската православна църква съобщи, че патриарх Неофит е назначил свещеници, които " ще се погрижат за храма и ще правят нормалните богослужения ". Съобщено беше също, че за това решение е бил осведомен московският патриарх Кирил.

Архимандрит Васиан съобщи, че това е " енория е на Руската черква и единствено Московският патриарх може да назначава там свещеници ". По щат в тази черква би трябвало да има двама свещенослужители на цялостен работен ден и откакто двама са били екстрадирани, би трябвало да бъдат изпратени други двама, добави той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР