Българските свещеници, назначени от Българския патриарх Неофит в подворието на

...
Българските свещеници, назначени от Българския патриарх Неофит в подворието на
Коментари Харесай

Шпионинът в расо Васиан: Само руският патриарх Кирил може да отключи църквата в София

Българските свещеници, назначени от Българския патриарх Неофит в подворието на Руската православна черква (РПЦ) в София, нямат право да служат там - Московската патриаршия би трябвало сама да назначи там нови клирици на РПЦ, които да заменят изгонените от българската страна. Това съобщи пред ТАСС настоятелят на подворието архимандрит Васиан (Змеев).
 
Припомняме, че ДАНС задължи шпионинът в расо Васиан, секретаря на подворието протойерей Евгений Павелчук и още един помощник да изоставен територията на страната в границите на 24 часа, защото пребиваването им в България " съставлява опасност за държавната сигурност ".
 
След това Синодът на Българската православна черква (БПЦ) заяви, че патриарх Неофит е назначил свещенослужители за работа в Руската черква, които " ще се грижат за храма и ще правят елементарни богослужения ". Съобщава се също, че предстоятелят на БПЦ е уведомил за това в писмо на патриарх Кирил.
 
" Строго видяно, тази енория е наша - на Руската черква и единствено Московският патриарх може да назначава свещеници там. Не мога да чакам решения, само че доколкото разбирам, вместо мен би трябвало да бъде назначен различен духовник. Имаме двама щатни духовници в двора. Двама са екстрадирани и други двама могат да дойдат ", сподели архимандрит Васиан.
 
" На този стадий е по този начин. Ако бъде взето друго решение, евентуално ще бъде оповестено, само че имам такава информация. <... > Просто тъй като всичко се случи доста ненадейно, непредсказуемо, то незабавно е невероятно да се откри бързо решение ", прибавя пред пропагандистката съветска организация Змеев.
 
Помолен да разяснява изказванията на българската страна, че локалните свещеници ще поддържат работата на храма, настоятелят на подворието изрази мнение, че в България се дава пожелателно мислене. " Тоест основават някакъв информативен декор и по-късно споделят, че ние не сме съгласни с това. Но в действителност решението се взема от нашата, съветската страна ", акцентира той.
 
Според него подворието на РПЦ в София към този момент е затворено и българските свещеници няма да могат да влязат там, тъй като " там е записана енорията на Руската черква ". Както означи архимандрит Васиан, храмът ще бъде отворен едвам когато дойде новият настоятел - клирик на Руската православна черква, назначен от патриарх Кирил.
 
" На този стадий е по този начин. Ако бъде взето друго решение, евентуално ще бъде оповестено, само че имам такава информация. <... > Просто тъй като всичко се случи доста ненадейно, непредсказуемо, то незабавно е невероятно да се откри бързо решение ", добави събеседникът на организацията. Посолството на Русия е формален притежател на храма и има съответния нотариален акт за това, отбелязва ТАСС.
 
В отдела за външни църковни връзки (ОВЦС) на Московската патриаршия след експулсирането на сътрудниците на подворието обявиха, че българските управляващи се пробват да подкопаят обичайно другарските връзки сред съветската и Българската православни църкви и да настроят един против различен братските нации в тези страни.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР