Българските специални служби все още не са осъзнали, че страната

...
Българските специални служби все още не са осъзнали, че страната
Коментари Харесай

Иван Костов с мощно предупреждение за руската хибридна агресия

Българските специфични служби към момента не са осъзнали, че страната ни е обект на хибридна експанзия от страна на Руската федерация. Това съобщи в изявление за БНР някогашният министър председател и водач на Съюз на демократичните сили Иван Костов.

Според него службите нямат зад тила си ръководещото болшинство, опора им е президентът Румен Радев, а той би трябвало да осъзнае, че ръководството на службите не е към този момент негова функционалност.
-->
По думите му " службите са в доста нежелано състояние ". " Това нежелано положение се дължи на справедливи аргументи. Първо - службите нямат зад тила си ръководещото болшинство в Народното събрание и държавното управление, опора им е президентът Радев, който обаче няма конституционно предоставена функционалност, обвързвана с тяхното ръководство. Той закупи краткотрайно, по индиректен път тази функционалност - през служебното държавно управление. Сега наподобява не желае да се раздели с нея. Но това вкарва в спор службите с ръководещите ", сподели Костов.

" Правителството дава отговор за националната сигурност и единствено то реализира оперативното и стратегическото ръководство на службите. Сега държавното управление е препятствано да извършва тази своя функционалност. Обратното на това, че то е препятствано, е, че службите висят в безтегловност - изгубили са смисълът да служат на страната. Защото страната сега са ръководещите, както повелява Конституцията ", разясни някогашният министър председател.

Според него службите за сигурност работят доста едва: " Прегледах документи, само че на никое място в тях няма дефинирана главната опасност за сигурността на страната, като част от целите и дилемите на годишната им работа, а тя е хибридната експанзия на Руската федерация по отношение на България. Никъде го няма това. Как може да извършват дейно службата си, като си затварят очите за най-същественото. "

Във връзка с проблема за експулсираните поради съмнения за шпионаж свещеници от известната като Руската черква в София, Иван Костов акцентира, че първо службите на Република Северна Македония са ги изгонили от територията си. " Самият факт, че прилежащи служби са изгонили същите шпиони преди българските, значи, че те работят малко по-добре и са разчели обстановката и вредите от работата на тези хора върху сигурността на страната им. Пет години е бил този човек (експулсираният предстоятел на Руската черква - Васиан Змеев - бел.ред.) тук ", сподели Костов.

Той акцентира изрично, че службите би трябвало да пазят политически неутралитет, само че дилемите им ги дефинират политиците от ръководещото болшинство и " в случай че тези политици се сменят и сменят целите си за националната сигурност, службите трансформират своите годишни проекти и стратегии ".

" Това е най-демократичната процедура и това трябваше да се случи незабавно след речта на Путин в Мюнхен през 2008 година, тъй като се е сменила доктрината и по различен метод са прочетени рисковете. В други европейски страни това стана, при нас това не стана даже през 2014 година (когато Русия анексира нелегално Крим от Украйна - бел.ред.). България още не е осъзнала през специфичните служби, че е обект на хибридна експанзия на Руската федерация. Това е фрапантен факт, който целият свят знае ", уточни някогашният министър председател.

Според Костов в миг на рецесия се вършат огромните промени: " Не разбирам изявленията, че не би трябвало да се пипат службите, тъй като наоколо има война. Службите са разбишкани, само че не би трябвало да се оправят, тъй като има огромна заплаха, която те (службите - бел.ред.) даже не вземат поради и не си я разпореждат като приоритет, по който да работят. С какво е помогнала ДАНС за отбрана на страната от съветската хибридна експанзия? С безусловно нищо! "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР