Българските проекти за обновяване на жп трасета привличат много по-малък

...
Българските проекти за обновяване на жп трасета привличат много по-малък
Коментари Харесай

Словения получи почти 30 оферти за жп линията Дивача-Копер

Българските планове за възобновяване на жп трасета притеглят доста по-малък интерес и то от най-вече локални играчи

© Юлия Лазарова Словенската планова компания 2DTK разгласи, че е получила 29 предложения в търга за строителството на жп линията Дивача-Копер, с дължина от 27 км, чиято стойност е 250 млн. евро. Поръчката е разграничена на две елементи, като към първата интерес имат 15 претендента, а останалите наддават за втория лот.

Първият лот е за правата от Дивача до Цръни Кал. Оферти за нея са подали 15 компании, а по втория – от Цръни Кал до Копер има 14 претендента. Към търга интерес демонстрират турски, китайски, австрийски, чешки и други строителни компании, съобщи Seenews.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През май Европейската капиталова банка утвърди заем от 250 млн. евро за построяването на втора жп линия по маршрута Дивача-Копер. Предвижда се тя да бъде приключена до 2025 година и идната година да стартира работа.

Проектът е значим тъй като по този начин се форсира товарния трафик към словенското адриатическо пристанище Копер. С реализирането му се чака да се усъвършенства и конкурентоспособността на жп превоза, което е в сходство с новата " Зелена договорка " на Еврокомисията.

За разлика от Словения в България сходна конкуренция липсва. Например - една от мегапоръчките за рационализация на релсовия сектор сред Елин Пелин и Костенец за над 1 милиарда лева притегли надлежно 9, 6 и 4 претендента за обособените лотове. До класиране на офертите стигнаха половината от тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР