Българските пчелари са готови за протест, предаде репортер на Varna24.bg.

...
Българските пчелари са готови за протест, предаде репортер на Varna24.bg.
Коментари Харесай

Българските пчелари от Варна: Готови сме за протест!

Българските пчелари са подготвени за митинг, съобщи кореспондент на Varna24.bg. Те възнамеряват да излязат обществено, с цел да защитят ползите си пред Министерството на земеделието и храните на 11 октомври, от 11 часа. Това заяви Ясен Янев, ръководител на Националното съдружие „ Български свободни пчелари “.
Основните претенции на производителите на мед са подкрепяне на родните пчелари и протекция на бранша от страна на страната. Те упорстват и за финансово подкрепяне от 50 лв. на кошер. До момента, родните пчелари са получили помощ от 23 лв., за предходната година. Субсидията е била изплатена на части и те не могат да покрият разноските по производството на мед.
„ В момента изкупната цена на продукта варира от 3.20 до 3,80 лв., а една пита за зимно зареждане е над 5 лв.. “ изясни Янев.
Родните производители на мед упорстват и за отварянето на държавни лаборатории, които да изследват за пестициди в продукцията. В момента в България действат единствено 2 и то частни, а анализът коства съвсем 500 лв. на производителите. Според Янев е наложително да има всекидневно работещи лаборатории по пазарите, които да наблюдават и подсигуряват качеството на продукцията.
Българските пчелари са безапелационни, че в случай че от Министерството на земеделието и храните не вземат незабавни ограничения, това може да обрече бранша. „ Ще се стигне до там, че ще се наложи да внасяме кошери от чужбина. с цел да можем да вършим опрашване. “, предвижда производителят Ивайло Добрев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР