Българските общини са активен участник в процеса по Зелената сделка.

...
Българските общини са активен участник в процеса по Зелената сделка.
Коментари Харесай

Фандъкова доволна от общините за Зелената сделка

Българските общини са деен участник в процеса по " Зелената договорка ". Ефетът от всички тези дейности ще бъде непосредствено и директно към хората, които са част от нашите градове. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на онлайн конференцията на тематика " Политиката по климата и " Зелената договорка " - провокации и благоприятни условия ".

България се включва извънредно интензивно по тематиката и политиките за справяне с климатичните промени. Ние работим от години и тематиката за климата е извънредно значима за всички общини, които са дейна част в разговора, уточни Фандъкова.

По думите й градовете имат водеща роля в действителните дейности за климата. Климатичните промени са едно от най-големите провокации, които засягат всяка една тематика от нашия живот, акцентира градоначалникът и подсети политиката на Столичната община във връзка с климата.

Още през 2011 година Столичната община стартира своята политика в региона на климата, като се присъединихме към европейската самодейност " Споразумение на кметовете " и поехме ангажимент да понижим излъчванията си на парникови газове до 2020 година с 22%, по отношение на равнищата от 2007 година, напомни Фандъкова.
 Томислав Дончев за изкуството да управляваме рисковете от
Томислав Дончев за изкуството да управляваме рисковете от " Зелената договорка "

Грешка било зеленият преход да се обвързва единствено с енергетиката

Направен разбор по осъществяването на тази задача, който е посочил, че към 2018 година е реализирано понижение на излъчванията на парникови газове с 18,2%.

През 2015 година надградихме политиките си с действия за акомодация към отрицателните последствия от измението на климата и в следствие изпълняваме тактика и проект за деяние за акомодация към климатичните промени.

През 2018 година се присъединихме и към Глобалното съглашение на кметовете за климат и сила и сега сме в интензивна фаза на дълготрайно стратегическо обмисляне на интегрирана политика по климата, която да обезпечи осъществяване на задачите освен до 2030 година, само че и да регистрира огромното предизвикателство за преобразяване на Европа във въглеродно неутрална през 2050 година
 Министрите утвърдиха позиция по
Министрите утвърдиха позиция по " Зелената договорка "

Внасят в Народното събрание да реши със закон съглашението със Световната банка

Разработихме проект за устойчива сила и климат за интервала 2021-2030 година, като задачата ни за 2030 година е понижаване на излъчванията на парникови газове с най-малко 40%. Създадохме експертен съвет " Климат и сила ", в който с изключение на специалисти от Общината, вземат участие представители на министерства, университети и организации, подсети столичният кмет.

Фандъкова уточни, че метрото е един от най-значимите планове, които способстват за понижаване на въглеродните излъчвания.

През 2009 година мрежата на метрото беше 9,6 километра и пътуваха 70 000 души на ден. За 10 години изградихме 75% от съществуващата сега мрежа с дължина 48 километра и към този момент има 3 линии. Предстои да пуснем още 4 километра при започване на идната година и с тяхната реализация ще спестяваме по 90 000 тона нездравословни излъчвания годишно , заключи Фандъкова.

Модернизирането на съществена част от парка на градския превоз също способстват за зелената промяна. Модернизацията на градския превоз е част от програмата ни за възстановяване на качеството на въздуха и за прелест на градския превоз. В ход са планове за закупуване на още 82 електробуса, 30 тролея и 25 трамвая. С тролеите и част от електробусите ще сме подменили и цялата тролейбусна мрежа на София, уточни Фандъкова.

Кметът уточни и плановете за замяна на неефективни отоплителни уреди с екологични други възможности. Още идната година стартираме с подмяната. Вече има декларирано предпочитание от 5 500 семейства на територията на Столична община, като общият потенциал, който можем да си позволим, е 20 000 семейства, акцентира градоначалникът.

Фандъкова има вяра, че като работят всички институции дружно, с специалистите учените и експертите могат да бъдат реализиран резултати.
 Зелена сила, само че не за сметка на конкурентоспособността желае Радев
Зелена сила, само че не за сметка на конкурентоспособността желае Радев

От районен експортьор България можело да се трансформира в огромен вносител на електрическа енергия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР