Българските фенове на алпийските ски за пореден път ще могат

...
Българските фенове на алпийските ски за пореден път ще могат
Коментари Харесай

Звездите на женските ски идват в Банско

Българските почитатели на алпийските ски за следващ път ще могат да гледат онлайн най-хубавите скиорки в света, които ще дойдат в страната ни за два старта от Световната купа в края на януари 2020 година. На 25 януари на писта " Алберто Томба " ще се организира втурване, а на идващия ден ще има Супер-Г, като за двата старта в България се чака да дойдат носителката на Световната купа Микаела Шифрин, София Годжа, Илка Стухец, Естер Ледецка, Никол Шмидхофер, Анна Файт и други

" Надявам се, че това ни става традиция и България трайно е на картата на международните ски и на зимните спортове. Надявам се, че Българската федерация по ски и всички съорганизатори на проявата и спонсори, ще създадем всичко належащо, с цел да се усещаме всички ние горди, че сме домакини на такава демонстрация от подобен сан. Това е спортното събитие на 2020 година, тъй като медийното отразяване няма да може да бъде достигнато с нищо друго през годината ", разяснява ръководителят на федерацията Цеко Минев във връзка седмия кръг от Световната купа по ски-алпийски дисциплини, който ще се организира в Банско от 2009 година насам и общо 10-ти в зимните спортове за България за този век.

" Не съм си мислил, когато са ме избрали, че ще доживеем този ден, в който да кажем, че ние сме създали 10 Световни купи в България в алпийските ски и сноуборда. Мисля, че това е в действителност един мотив за огромна горделивост. Никой от нас не си е мечтал също по този начин да имаме човек, който да вземе Големия бистър глобус, в който и да е зимен спорт, нито човек, който се е върнал в топ 30 на света в алпийските ски ", добави Минев, представен от БГНЕС.

За първи път Световната купа в Банско ще се организира през януари, което е в допълнение предизвикателство за уредниците, поради по-динамичното време, само че шефът на надпреварата Виктор Гичев увери, че трасето ще бъде квалифицирано и за неприятно време. Подготовката ще стартира на 9 януари, като в нея ще вземат участие над хиляда души. В България ще дойдат 36 тира с съоръжение, ще бъдат наети два медицински хеликоптера от чужбина, ще бъде построена естрада за над 3 хиляди фенове, плюс почитател зона и микс зона за още две хиляди, ще бъдат построени над 20 километра предпазни мрежи. Общият бюджет за организацията на Световната купа е 4-4,2 млн. лева, а предстоящата телевизионна публика е към 500 милиона души. За двата старта се чака в България да дойдат над 60 скиорки.

На конференцията участваха най-хубавите ни състезатели в алпийските ски и сноуборда - Алберт Попов и Радослав Янков. Попов към този момент стартира сезона със слалом в Леви, само че не съумя да влезе в топ 30. " Сезонът стартира не толкоз сполучливо, колкото се надявах, само че пистата в Леви не е моята, тъй като има много равни сектори, а към момента не съм намерил подобаваща техника за моя размер, само че мисля, че и това ще се случи. От тук-натам следват в действителност много тежки и съществени писти, на които възможностите ми са много огромни, защото и в Леви демонстрирах в стръмната част едно много положително междинно време, тъй че мисля, че от тук-натам ще се усещам и по-сигурен и към този момент пистите ще са на моя страна ", показа скиорът.

" Направихме четири лагера на сняг, минаха добре, ползотворно, без травми, последният лагер беше извънредно потребен, защото имахме положителни условия, упражняваме с немския тим и имах по този начин опция да се съпернича с две от момчетата, които са им най-хубавите състезатели. Във вторник отпътуваме за Русия, където са първите стартове за Световната купа на 7 и 8 декември. След това предстоят още два старта в Кортина и в Кареца, на 14 и 15 декември. Това са първите стартове, на които почваме да се съпоставяме и да мерим сили с всички състезатели от целия свят ", показа носителят на Големия бистър глобус в алпийския сноуборд за 2016 година Радослав Янков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР