Българските евродепутати са гласували против текст в годишен доклад на

...
Българските евродепутати са гласували против текст в годишен доклад на
Коментари Харесай

Евродепутат каза какво ще стане, ако ни натискат за Северна Македония

Българските евродепутати са дали своят вот срещу текст в годишен отчет на Европейския парламент, който е неизгоден за българската позиция за Северна Македония, само че текстът е получил огромна поддръжка. Докладът приканва за неотложно начало на договарянията със Северна Македония и Албания за присъединение към Европейския съюз.

" Намери място извънредно неблагоприятен за българската позиция текст – че двустранните разногласия би трябвало да бъдат решавани настрана от интеграционния развой ", уточни в изявление за БНР евродепутатът Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той посочи, че всяка година се прави опит този текст да бъде вкаран.

" Досега постоянно сме успявали, било то посредством самостоятелни диалози, било посредством общи старания - да обезвреждаме сходни претенции. Този път, уви, този текст откри необятна поддръжка от всички политически фамилии. Така че това е още една форма на напън. "

" Този напън е самичък по себе си контрапродуктивен, тъй като българското общество ще остане с убеждението, че е притиснато и това ще сътвори спомагателни антиевропейски настроения ", съобщи Петър Витанов в предаването " Преди всички ".

Според евродепутата причина за смяната на настройките е основно Украйна. Витанов разположи въпроса за участието на Северна Македония в подтекста на европейската вероятност на Киев да получи европейска вероятност на фона на това, че страни от Западните Балкани чакат начало на преговорния развой от 15 години.

" И самите те ще си кажат - трябва да ни бомбардират страната ли, с цел да ни позволен. "

Ако има оттегляне от позицията на България, даже в случай че министър председателят реши да направи крачка в тази посока, това няма да откри поддръжка в Народното събрание и ще докара до рухването на министър-председателя, счита Витанов. По думите му " българският подтекст е доста елементарен ".

По думите му е трудно да се реализира пробив, когато и в двете общества, от двете страни на границата настроенията са изострени.

Решението на българското държавно управление по газовата рецесия е идеологическо и политическо, не икономическо, разяснява още Петър Витанов.

" Включително Гърция е възприела метода и предлагането за заплащане от страна на Москва. Другите страни си съхраняват договорите, няма прекъсване на газа. Полша взема съветски газ по контракта сред Русия и Германия, на 10% по-ниска цена, в сравнение с полско-руския контракт. Единствено България, вземайки това идеологическо решение, нямаше квалифициран проект Б. "

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР