Българските домакинства продължават да трупат пари в банкови депозити въпреки

...
Българските домакинства продължават да трупат пари в банкови депозити въпреки
Коментари Харесай

Натрупахме нови 612 млн. лева на депозит само за месец

Българските семейства не престават да натрупат пари в банкови депозити макар нулевите лихви. Само през месец април сумата по срочните депозити за семейства нараства с нови 612 млн. лв., сочат калкулации на Expert.bg на база данните на Българската национална банка. Така към края на април парите на семействата в родната банкова система доближиха 63.465 милиарда лв.. Това се равнява на 50.3% от брутния вътрешен артикул на България.

Увеличението доближава 11.9% по отношение на края на април предходната година. Отчита се минимално закъснение в темпа на напредък, защото през предходния месец март, сумата по депозитите е повишена с 12% на годишна база.

Към края на април тази година общата стойност на депозитите у нас доближава 95.573 милиарда лв., което е растеж от 11.4% по отношение на същия интервал на 2020 година (при растеж от 12.2% през март). Депозитите на бизнеса доближават 29.059 милиарда лв., което е растеж от 12.5% на годишна база (при растеж от 16.1% през март).

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Лихвите по депозитите за физически лица се намират на една к...

Големият размер на депозитите у нас накара някои банки да стартират. Управителят на Българска народна банка също уточни, че нарастването при депозитите посочва проблем.

„ Това демонстрира продължаващо доверие в банковия бранш в среда на ниски и даже негативни лихви. В същото време този растеж значи продължаваща неустановеност в икономическата среда и лимитирани капиталови благоприятни условия, а това не е добър знак за икономическата интензивност както на бизнеса, по този начин и на семействата.”,

Средната годишна рента по новите депозити за семейства у нас доближава едвам 0.07% за тези контрактувани в левове и 0.06% за влоговете контрактуваните в евро, сочат данните на Българска народна банка към края на март.

*Сектор Домакинства и НТООД включва физически лица, независими бизнесмени (в това число еднолични търговци и самонаети лица) и нетърговски организации, обслужващи семействата (НТООД)
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР