Българските държавни железници ще купят 85 нови мотрисни влака в

...
Българските държавни железници ще купят 85 нови мотрисни влака в
Коментари Харесай

БДЖ ще закупи 85 нови мотрисни влакове в следващите няколко години

Българските държавни железници ще купят 85 нови мотрисни влака в идващите няколко години благодарение на страната, разгласи за Българска национална телевизия изпълнителният шеф на железниците Владимир Владимиров. Новите влакове би трябвало да сменят остарелия преносим състав, с който все по-често стават произшествия. БДЖ ще разчита на годишни финансови прехвърляния от страната, с цел да осъществя амбициозния си проект.


От години казусът за старите влакове е главен за пасажерите и за управлението на БДЖ. За да подмени огромна част от преносимия състав, в границите на идващите месеци БДЖ стартира процедура за закупуване на нови. Първите от тях ще са у нас след към 30 месеца. Комисия още работи върху план - от какви тъкмо мотриси има потребност БДЖ. Парите ще дойдат от страната, разгласи транспортният министър Ивайло Московски.

Дневно в България се движат 560 влака, обслужвани от 130 локомотива. Едва 50 от тях са новите мотрисни влакове, купени през 2005-2008 година Всички други са на по над 35 години.

На този декор финансовото положение на БДЖ също се усъвършенства след мъчителната към този момент над 9-годишна промяна, която върви в холдинга.

Повечето влакове на БДЖ-Пътнически транспорти са от 1987 година, а последните нови влакове бяха купени преди 13 години. За да обнови състава, Холдингът възнамерява да започва процедурата за закупуване на 85 нови мотрисни влака до месец.
Владимир Владимиров, изп. дир. на Холдинг " БДЖ ": Инвестициите се показват в това да бъдат закупени нови мотрисни влакове на два стадия. На първия стадий 41 мотрисни влака и на втория стадий 44. Ние сме се фокусирали сега към обезпечаването на поръчката за тези 41 мотрисни влака и за обезпечаването на нужното финансиране, с цел да се случи този план.
За задачата страната ще отделя по 35 милиона лв. годишно финансов трансфер към БДЖ.
Владимир Владимиров, изп. дир. на Холдинг " БДЖ ": Те ще имат софтуерна скорост 200 км., по линиите на България най-високите скорости ще бъдат 160 км.
Влаковете ще се изплащат разсрочено, разгласи и транспортният министър Ивайло Московски.
Ивайло Московски, министър на превоза, осведомителните технологии и известията: Финансирането за първите 41 ще бъде от финансов трансфер, разсрочено заплащане в идващите 10 години. Теоретично биха могли до 2-2,5 години първите влакове да бъдат към този момент в България.
Дълговете на БДЖ от 840 милиона през 2009 година, когато е влезнало настоящето управление, в този момент са над 365, като най-проблемните задължения - тези към банките, са към 111 млн. лева
Владимир Владимиров, изп. дир. на Холдинг " БДЖ ": Имам уверението от министъра на превоза, че в границите на месец-месец и малко още 40 милиона ще бъдат погасени с вътрешен запас на министерството. Те ще паднат на 71 и оттова докрая на годината търсим спомагателни решения за погасяване на отговорностите. Окончателното решение на този проблем ще стане с концесията на летище София, както е добре известно.
През последните години чиновниците на БДЖ са намалели от 15 000 на 9 000 в границите на промяната на Холдинга, разгласи още Владимиров.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР