Български ученик е сред малцината приети в университета Харвард тази

...
Български ученик е сред малцината приети в университета Харвард тази
Коментари Харесай

Сред рекордно малкото приети в Харвард е български ученик

Български възпитаник е измежду малцината признати в университета Харвард тази година. Дванадесетокласникът Георги Илиянов Иванов от Софийска математическа гимназия „ Паисий Хилендарски “ се приготвя в продължение на повече от година със своя наставник Луис Ломели за кандидатстването. Списание Forbes разгласява ранглиста на най-хубавите университети през 2021 година и Харвард още веднъж е на челна позиция.
Добрата вест Георги получава на 7 април т.г. като научава какъв брой дребен дял от всички претенденти са утвърдени. Изглежда това е годината с най-труден банкет в историята на висшето учебно заведение. През предходната година са кандидатствали общо 40 248 души, от тях са признати 2 015, което е 5% от всички апликанти. През тази година в Харвард са кандидатствали 57 000 души от целия свят като утвърдените са едвам 1 968 души или 3,4%. Този факт прави Георги и неговия наставник още по-удовлетворени от високия триумф, който са постигнали.
Не единствено положителният триумф на Георги в учебно заведение, високите резултати от теста SAT или триумфите, пожънати на интернационалните надпревари, са нещата, които отличават ученика. Неговото посвещение на действия в гражданския бранш у нас и безусловното попечителство на неговия наставник Луис Ломели са факторите, които изиграват решаваща роля в триумфа. Луис, американски жител, който живее в България от години, е някогашен доброволец в Корпуса на мира на Съединени американски щати сред 2011-2013 г, създател и шеф на организация за младежко развиване Vox Tua и интернационален американски лагер Camp Golden Gate.
Историята на Георги и Луис споделя за това какъв брой значимо е за просветителното развиване на всички възпитаници да бъдат част от менторска стратегия, която да ги поддържа, овластява, кара да мечтаят и да трансфорат концепциите си в дейности. Точно това направиха Георги и Луис и съумяха пред един от най-хубавите университети в света.
 Харвард се отхвърли от 9-те млн. $ помощ за ковид Харвард се отхвърли от 9-те млн. $ помощ за ковид
Ръководството на Университета Харвард разгласи, че няма да одобри 8,6-те милиона $ коронавирусна помощ от федералното държавно управление, с...
Двамата схващат, че България към момента има доста дребен дял възпитаници, които желаят да преследват кариера в така наречен STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) науки. Това е в най-голяма степен годно за деца от фамилии с ниски приходи или такива от малцинствен генезис. Образователната система не е интерактивна и е основана главно на доктрина, затова не е в положение да въвлича децата, да ги въодушевява като оказва въздействие върху бъдещите генерации. Освен това, в България липсва менторската просвета, където учениците работят със собствен ментор в подготовката им за огромни инициативи, а това е изключително значимо за поддръжка на непривилегировани деца в ранна възраст, изключително в отдалечени региони.
За да се борят с тези феномени у нас, Георги и Луис сътвориха и приложиха план за млади учени в отдалечени региони, подсилен от Посолството на Съединени американски щати в България. Георги е в ролята на управител на този пионерски план, който е с огромни мащаби. От м.март 2020 до м. март 2021 година двамата работиха със 700 деца сред 1-ви и 4-ти клас в седем разнообразни учебни заведения в откъснати региони. Основна част от заниманията с децата включват научни опити, обяснени и демонстрирани за деца, подкрепени с материали, които децата да употребяват у дома със своите родители.
Успехът на плана е безспорен. Той утъпква пътя на други възпитаници като Георги, които желаят да имат своя принос в общественото и просветително развиване на непривилегировани общности. Проектът също по този начин даде видимост на менторската просвета в учебните заведения посредством персоналната история на Георги. Бъдещият студент ще следва образеца на своя американски наставник и желае да бъде ролеви модел за други възпитаници, които да следват пътя му. Двамата се надяват да вдъхновят родители, учители, шефове и възпитаници да прегърнат концепциите за попечителство в развиването на капацитета на България като основен фактор за бъдещето на просветителната система на България.
Георги споделя, че се надява да продължи да учи физика и в последна сметка да способства за своята общественост посредством просвета и нововъведения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР