Български учени, под ръководството на проф. Леандър Литов, разработват български

...
Български учени, под ръководството на проф. Леандър Литов, разработват български
Коментари Харесай

Български учени са на път да открият лекарство срещу COVID-19

Български учени, под управлението на проф. Леандър Литов, създават български медикаменти против COVID-19. Те са 25 души от няколко института на Българската академия на науките и Софийския университет. Проучванията са към момента в начален стадий, само че екипът е окуражен, че можем да дадем сериозен принос на международно равнище в битката с подлия вирус.

Работилничката на познанието - привидно студени епруветки, в които се съхранява възторг за просвета за едни и вяра доста други.

„ Наблюденията демонстрират, че към този момент клетките се развиват доста добре. Става въпрос за тези, върху които ние ще организираме опити, свързани с ковид и с механизма, по който той взаимодейства с разнообразни белтъци в човешкия организъм”, изясни молекулярният биолог гл. ас. доктор Елена Кръчмарова пред NOVA.

От месец май предходната година български учени работят интензивно върху загадката COVID-19. Проектът за медикаменти против вируса е в опитни ръце - отпред стои проф. Леандър Литов, който е началник и на екипа от български учени в отдалечен ЦЕРН, където години наред се търсеше божествената парченце.

„ Истината е, че сега човечеството е съумяло да сътвори няколко медикаменти сумарно против вируси”, изясни проф. Литов. И нито едно против ковид. „ Това е една доста сложна задача, само че ние въпреки всичко сме оптимисти, че имаме късмет да успеем”, прибавя той.

В рамките на плана се работи върху две медикаменти. Едното е за доста начален стадий, още при заразяване.

„ Първото лекарство нападна вируса. Тоест - неговите белтъци вътре в клетката и ѝ дава опция да включи имунния отговор в цялостна мощ, при което тя сама ще се пребори. Клетката по-добре знае по какъв начин да се пребори с този вирус. Второто лекарство е към този момент за втория стадий, когато към този момент имаме тежко протичане. Когато на практика към този момент вирус няма в тялото и това е обвързвано с развиването на цитокинова буря”, обясни още проф. Литов.

Цитокинова стихия е това положение, в което имунната ни система е толкоз объркана от вируса, че нападна нас самите. Сега, въпросното лекарство се дава под формата на инжекции против съсирване на кръвта, при доста напреднала фаза на COVID-19. Учените настояват, че би трябвало да се дава още при първи първи проблясъци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР