Български учени планират старта на производство на препарати срещу COVID-19

...
Български учени планират старта на производство на препарати срещу COVID-19
Коментари Харесай

БГ учени правят лек срещу К-19 с коластра

Български учени възнамеряват старта на произвеждане на препарати против COVID-19 на основата на антитела, добити от коластра на животни, които да се ползват локално върху лигавицата на устната и носната празнина. Това заяви за Българска телеграфна агенция доцент доктор Волф Люпке - създал технологията за извличане на лекарствени форми на база на антитела, по която ще се работи.

" За битката с това заболяване са нужни освен профилактични ограничения, а и ефикасни лечебни средства ", съобщи ученият.

Според него сега нещата в медицината са на равнище симптоматично и медикаментозно лекуване, ориентирани обаче не против самия вирус, а против следствията от него.

" Това не е методът, тъй като вирусните болести се лекуват целеустремено или с антивирусни препарати, или с антитела, а имунизациите се ползват профилактично и в тази ситуация са най-ефикасни, в случай че имитират естествената зараза ", уточни Люпке.

Разработването на ваксини е добра, само че незадоволителна стъпка за битка с COVID-19, добави ученият. Неговата позиция е, че имунизацията може да се ползва единствено за профилактика при здрави хора, а при заболели и при застрашения медицински личен състав е най-удачно да се ползват антитела.

" Това заболяване е характерно, тъй като визира лигавиците на дихателния и храносмилателния уред ", разясни Люпке.

По думите му това държание е типично за коронавирусите - да нападат епителните кафези на лигавиците, които са от решаващо значение за организма.

" Когато вирусът порази дихателния уред, обмяната на кислорода се редуцира и се стига до неговия дефицит, а когато нападна епителните кафези на чревните власинки се стига до диария и обезводняването на организма ", разясни ученият.

Той добави, че вирусът е извънредно нападателен и оказва огромни провали в човешкия организъм.

" Против този " звяр " се работи единствено с антитела ", сподели още Люпке.

Той обясни, че е приложил такова лекуване години преди да се развихри актуалната пандемия, при кучета, инфектирани с ковид. Използвал е имунен серум с антитела и болестта при животните е спряло за една седмица. Ученият е ползвал аерозолно антитела и при кокошки, заболели от бронхит. В помещението на пернатите е бил разпилян имунен серум под форма на аерозол и болестта е било прекратено за 6-7 дни.

Чрез създадената от доктор Люпке технология се цели да се реализира въздържан имунитет посредством подготвени антитела, които отиват навръх мястото, където вирусите нападат и неурализират вирусните частици преди да атакуват нови кафези. Ученият посочи, че инжектираната ваксина не защищава организма от навлизане на вируса. Тя защищава единствено от затрудненията от разпространяването му в организма, само че не и от заразяване. По думите му хората, които са дали единодушие и са имунизирани, не трябва никога да считат, че към този момент са недосегаеми. Вирусът може да проникне в респираторната им система и да се развъжда, посочи ученият.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР