Български студенти вече пътуват към САЩ за летните бригади по

...
Български студенти вече пътуват към САЩ за летните бригади по
Коментари Харесай

Наши студенти тръгнаха на бригади в САЩ

Български студенти към този момент пътуват към Съединени американски щати за летните бригади по програмата Work and Travel. Това сподели пред " Марица " шефът на компания „ Ориндж Бг ” Иво Борисов, която изпраща наши младежи по програмата. 

Държавният департамент е изпратил указания към партньорските организации и работодателите в Щатите за това по какъв начин да се действа при положение, че наш студент се разболее от ковид. Предвижда се всеки шеф да обезпечи авансово специфичен карантинен периметър.

„ Бройката е по-малка от нормално, тъй като някои са се отказали ”, признава шефът на „ Ориндж Бг ”. Според Иво Борисов огромната въпросителна е за хората, които досега още нямат издадена виза. А това са по-голямата част от студентите. В организациите изясняват, че месец март е най-активният интервал за изявленията за визи.

Държавният департамент регулярно оповестява за издадените визи и до 13 март те са били към 1000. Това значи, че огромна част от близо 5-те хиляди наши младежи, още не е предходна през процедурата изявление за виза. 

Първите три визи на наши студенти бяха дадени на 14 февруари. Посланик Херо Мустафа им връчи паспортите с тях на скромна гала в посолството.

„ Няма и съответна дата по кое време посолството ще отвори още веднъж. Със сигурност ще отворят, само че въпросът е по кое време ”, споделя Иво Борисов. 

Според неофициална информация посолството в София е готово доста бързо да стартира работа, откакто получи зелена светлина от Държавния департамент. 

Според компаниите, които работят по програмата Work and Travel, някои от щатите се връщат към естествения темп на живот. 

„ Има и такива като Ню Хемпшир и Мейн, които въобще не бяха наранени от ковид. Държавният департамент ще инструктира партньорските организации свързани с програмата Work and Trаvel по какъв начин да работят при положение, че някой от пристигналите студенти, не дай Боже, се разболее. Мерките са превантивни, само че дават визия на работодателите какво се чака от тях, при положение, че студент се болести с ковид ”, изясни Иво Борисов. 

Става въпрос за обезпечаване на карантинен периметър, където болният да бъде настанен. Работодатели не отхвърлят да одобряват студенти, даже дават обещание сезонът да е напълно естествен. 

Единствено щатът Аляска разгласи, че се отхвърля да приема студенти по програмата.

Причината е, че целият туризъм там е под шапката на „ Холанд Америка ”, а компанията оперира главно с огромни круизни кораби. Те са закотвени и не се движат сега. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР