Български съд за пръв път постанови, че дете от български

...
Български съд за пръв път постанови, че дете от български
Коментари Харесай

Адвокат Венета Лимберова, която предава силата на правото на ЛГБТ хората

Български съд за пръв път постанови, че дете от български генезис, родено в Европейския съюз, може да има български акт за раждане с вписани родители от един пол. Това се случи с помощта на организация "Действие ", нейния ръководител Венета Лимберова и юрист Деница Любенова.

В навечерието на интернационалния ден за битка с хомофобията Административният съд София-град (АССГ) излезе с историческо решение по едно от най-важните каузи за българската ЛГБТ общественост.

Става дума за така наречен - дете, родено в Испания, чиито майки са от България и Гибралтар. Вследствие на редица правни специфики на трите страни, Сара остава без документ за идентичност в продължение на години. Благодарение на юриста от ЛГБТИ организация "Действие " и председателката Венета Лимберова това скоро ще се промени.

Делото беше извоювано в България, откакто по-рано през годината на Съда на Европейския съюз , (СЕС) съгласно което всяка страна членка на Съюза би трябвало да издаде документ за идентичност на дете, родено в границите на Европейски Съюз, което има родители от един пол, вписани в акта за раждане на друга страна членка. Решението може да бъде обжалвано от администрацията в границите на две седмици.

"Решението, което получихме през вчерашния ден, демонстрира, че през инструментите на правото можем да променяме света, правейки го по-приемлив, по-лесен, по-адекватен за всички хора ", споделя Лимберова пред Свободна Европа.

Това е следващият триумф на организацията за отбрана на правата ЛГБТИ общността "Действие ", която в събота навърши 10 години от формалното си учредяване. "Скоро ще го отпразнуваме ", прибавя адвокатката.

Тя се насочва към правото, когато е в десети клас. "Не мога да кажа от кое място, само че имах мощното предпочитание да се занимавам с право, с науката която прави света по-справедлив за всички ни ", доабавя тя.

Първоначално има сигурна позиция като юрист във фармацевтична компания, където работи близо 12 години. През 2015 година се среща с Деница Любенова, която година по-рано е основала правната стратегия в "Действие ". Двете стартират да провеждат събития дружно и от този момент са отпред на организацията.

"Когато си правист, нормално не се случва да напуснеш такава работа. Тя е влиятелна, ясна, добре обезпечена ", споделя Лимберова за фармацевтичната компания.

"Но имах мощна потребност да се срещам с други хора, които като мен отглеждат децата си в еднополови фамилии в България. Също по този начин осъзнах, че доста от тях нямат правна подготовка и извънредно мъчно се ориентират ", добавя тя.

Постепенно напуща напълно остарялото си работно място. "Смених кариерата, без да съм го обмисляла съществено, просто по този начин се случи. Установих, че мога да бъда доста потребна на хората, като предавам силата на правото, нагледно казано ", прибавя Лимберова.

Тя споделя, че не се колебае дали решението е било вярно, само че среща и доста компликации. "В работата на деятеля няма работно време. Понякога ми става мъчително, че е имало доста ваканции, съботи и недели, вечери, които не съм прекарала с детето си. Но сигурно не скърбя за кариерния си път ", споделя тя.

Първата правна победа на "Действие "е от 2019 година Тогава те печелят подписан в Европейски Съюз, да обитават в България и по този начин да упражняват правото си на свободно напредване в Европейски Съюз. Става дума за австралийката Кристина и брачната половинка ѝ Мариама от Франция, които имат подписан брак във Франция.
 Кристина и Мариама  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

"Това е първата правна победа, която извоювахме ", споделя Лимберова.

Друг триумф на организацията е започването на делото за признание на брак, подписан в чужбина, сред хора от един и същи пол. То стартира през 2017 година и е изгубено на две инстанции в България преди да стигне до Европейския съд по правата на индивида. Решението се чака в границите на 1-2 години. Лимберова показва, че сходен път са извървяли страни като Италия, Гърция, както и Румъния, където сега се води сходно дело.

"Особено ме радва също, че хората от общността имат голямо доверие в нас. За последните две години имаме три пъти повишаване на броя правни съвещания, които вършим. Това е голям знак, че от нас има потребност. И че правото оказва помощ ", прибавя юристът.

Решението на АССГ за "бебе Сара " е първото по рода си в България. То визира децата, които са родени в други страни от Европейския съюз. За да влезе в действие не са нужни законодателни промени, а единствено административни промени в документите, които се попълнят.

Лимберова споделя, че в дълготраен проект задачата е да се трансформират разпоредбите и за еднополови двойки, чиито деца са родени в България, защото в противоположен случай те биха били сложени в непривилегировано състояние.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР