Български ресторант за първи път застана във фокуса на престижен

...
Български ресторант за първи път застана във фокуса на престижен
Коментари Харесай

Софийският Cinecitta e първият ресторант в региона със „звезди“ в световния кулинарен гид Gambero Rosso International |

Български ресторант за първи път застана във фокуса на влиятелен международен кулинарен гид - Gambero Rosso. Cinecitta Osteria Italiana е първият ресторант на Балканите, който попада с доста висока оценка в международния кулинарен сборник. Дебютът на български ресторант в Gambero Rosso е впечатляващ, Чиничита е предложена с 2 от 3 вероятни гамбери (gambera на италиански значи скарида и е еквивалента на звездата в Мишленската кулинарна препоръка), отлична оценка съгласно високите критерии на гида, с която се предлагат заведения за хранене с характерно високо качество.



Създаден през 80-те години на ХХ в, Gambero Rosso е един от най-популярните и влиятелни кулирни гидове в света, чийто фокус е италианската изобретателна кухня и заведения за хранене отвън Италия. По сходство на Мишлен, Gambero Rosso базира своите рекомендации на анонимни визити на кулинарни експерти, които вършат самостоятелна оценка на храната, обслужването и винената листа на италиански заведения за хранене по света. До този миг българските ресторант седяха настрана от пътя на кулинарните гидове като Gambero Rosso и Michelin и в никакъв случай не са били обект на рекомендация от тях. Влизането на Чиничита в GR най-сетне е евентуален сигнал за интерес въобще към района като кулинарна дестинация.

Световният сборник Gambero Rosso е един от най-големите куленарни престижи в света, с фокус върху италианската кухня и вино. Стартира активността си по любопитен метод през 80-те години, когато в Италия се появява рисковата наклонност локалното вино да бъде смесвано с метил, което води до трагично понижаване на качеството му и заплаха от натравяния.

За да се опълчи на рисковата наклонност, Стефано Бонди, създател на Gambero Rosso (името идва от известната история на Пинокио, в която лисицата и котаракът посещават таверна Гамбера роса), прави прибавка на вестник, в която се публикават предизвестия за виновност с рискови добавки. В следствие весникарското приложение набира известност и еволюира в списание, уебсайт и приложения, които първо дават оценка на италианско вино, а по-късно се разраства до кулинарен гид за италиански заведения за хранене в и отвън Италия.



Получаването на кулинарна рекомендация от Gambero Rosso изисква покриването на високи критерии, сложна задача в подтекста на обстоятелството, че италианската кухня е най-разпространената локална кулинарна традиция по света. На италиански Gambero Rosso значи " алената скарида " и дава оценка на даден ресторант посредством канара от 1 до 3 гамбери (сакриди). Основните индикатори за оценка на гида са храна, сервиз и винена листа.


Изборът на Чиничита не идва ненадейно, от години италианският ресторант поддържа в София високи критерии на италианската кулинарна традиция не без присъединяване и на италиански маестро - Доменико Фабиано, хазаин (Padrone di Cassa) и сомелиер на остериата. Шефове в ресторанта са Денислав Дончев и Иван Илиев, чието кулинарно израстване се случва точно в Чиничита. Отличителна за Cinecitta Osteria Italiana е селекцията им от виновност, които Доменико Фабиано прави самичък като избира персонално от италиански мазета не-комерсиални виновност, които са чудесно съответствие сред цена и качество и не участват във винените листи на други заведения за хранене в региона.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР