Български проект е сред отличените с награда Натура 2000. Церемонията

...
Български проект е сред отличените с награда Натура 2000. Церемонията
Коментари Харесай

Български проект за египтеския лешояд взе награда "Натура 2000" в Брюксел

Български план е измежду отличените с премия " Натура 2000 ". Церемонията по връчването се организира в Брюксел в четвъртък.

Наградите се връчват на най-успешните планове, съдействали за запазване и ръководство на територии от европейската екологична мрежа " Натура 2000 " в пет категории.

Проектът " Помощ за египетския лешояд " на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) завоюва премия " Натура 2000 ". Тя е в категорията " Трансгранично съдействие ". Българско дружество за защита на птиците е координиращ бенефициент на плана, който сплотява сътрудници от Гърция и Англия – Гръцкото орнитологично сдружение (HOS), WWF - Гърция, и Кралското сдружение за отбрана на птиците (RSPB).

 Български план за египтеския лешояд взе премия
© Българско дружество за защита на птиците

Част от най-значимите действия и резултати от плана:

– Обучение на 178 митничари в България и Гърция за работа по случаи на закононарушения против природата
– Оказване на подпомагане и помощ на 1400 аграрни стопани при кандидатстване за агроекологични заплащания, вследствие на което близо 100 000 хектара пасища в границите на екологичната мрежа " Натура 2000 " се ръководят в интерес на египетския лешояд
– Съвместната работа способства за изолирането на над 400 рискови електрически стълба за египетските лешояди в Гърция и България, както и за обезопасяването на най-опасната електрическа линия за типа – тази в Судан
– Изготвяне на първата за Гърция Национална тактика за битка с отровите - зложелател №1 за лешоядите на всички места по света
– На интернационално ниво планът съумя да реализира плодотворно трансгранично съдействие, като най-ясният образец е основаването на Плана за запазване на Балканската и Централноазиатската популация на египетския лешояд по пътя им на миграция (EVFAP), който е основен съставен елемент от Многовидовия проект за запазване на лешоядите в Африка и Евразия (Vulture MsAP). Този документ е кулминационната точка на повече от две години работа и съдействие сред 26 страни по протежението на миграционния път на типа и е от жизненоважно значение за бъдещето на египетския лешояд. Победителите в другите пет категории са:

– Природозащита – " Партньорство за преустановяване на отравянията на царските орли " на BirdLife Унгария
– Комуникация – " Натура 2000: Свързване на хората с биоразнообразието " на BirdLife Испания и Агенция EFE
– Сближаване на ползите – " Живот с мечките в 21 век: компликации и провокации " на Callisto в Гърция
– Социално-икономически изгоди – " Възстановяване на 2500 ха пасища в Естония " на Съвета по околната среда в Естония
– Наградата на публиката отиде в Португалия за плана " Училище за природа ".

 Български план за египтеския лешояд взе премия
© Българско дружество за защита на птиците

Още два плана с присъединяване на Българско дружество за защита на птиците бяха измежду номинираните за влиятелните награди - " Сигурно зимовище за червеногушата гъска " и " Солта на живота ". Церемонията бе открита от танцьорите от танцова компания ДЮН, които показаха своя танц " Езерото ", изпълнен на фона на вълнуващия видеоклип на БФБ за Атанасовско езеро - " Солта на живота - приказка за езерото, солта, птиците и хората ".

Това не е първата премия " Натура 2000 " за Българско дружество за защита на птиците. През 2016 година Българско дружество за защита на птиците взе участие като сътрудник в два от отличените планове. Проект " За Балкана и хората " завоюва премията " Натура 2000 " в категорията " Социално-икономически изгоди ", а " Опазване на местообитанията на най-рядката европейска водолюбива птица - дребната белочела гъска " бе отличен в категория " Трансгранично съдействие ". Проектът " Опазване на царския орел и ловния сокол в основните за тях места от мрежата " Натура 2000 " в България " получи оценката в категорията " Природозащита " за 2014 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР