БЪЛГАРСКИ ПОСТИЖЕНИЯ16-годишните Александра Тоткова (от клуба на НСА) и Слав

...
БЪЛГАРСКИ ПОСТИЖЕНИЯ16-годишните Александра Тоткова (от клуба на НСА) и Слав
Коментари Харесай

Екстремните спортове 28 март - 4 април

БЪЛГАРСКИ ПОСТИЖЕНИЯ

16-годишните Александра Тоткова (от клуба на НСА) и Слав Киров (от " Алтиус " ) са тазгодишните държавни първенци по спортно катерене за мъже и дами в дициплината " компликация " . Първенството се организира в края на предходната седмица във Велико Търново. Местната катерачка Юлия Керемедчиева и един от треньорите в НСА - Ивайло Радков-Фазата, заеха вторите места, а трети станаха 14-годишната Габриела Нотова и съотборникът й от НСА - 15-годишният Николай Русев. В клубното класиране тимът на НСА завоюва най-вече медали - 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови.

 Победителите при мъжете

В края на предходната седмица на Витоша се организира държавното състезание по ски-алпинизъм за деца, юноши и девойки Купа „ Ски Траб “ - скоростно нанагорнище на Черни връх . Никола Калистрин сложи нов връх на трасето, започващо от Голи връх - 29:47 мин, следван на към минута и половина от Кирил Николов - Дизела. При дамите победи Ивона Михайлова (40:32), а при юношите и децата - Борис Димитров, Ирина Танчева и Пламена Раева.

 Победителите в Пиринското рали

В края на тази седмица пък Калистрин отнесе още една победа - в Пиринското ски-рали Купа “Николай Проев-Пройката ” . Втори стана Иван Геров, а третото място бе заето от Цветомир Георгиев - Цеката. (Още за историята на най-старото ски-рали у нас можете да чуете и прочетете ).

===

Учредена беше Асоциация на ултрабегачите в България . Става дума за надпревари в стандартизираните от Международната асоциация (IAU) дисциплини, а не за планински и трейл ултрамаратони с случайни параметри на трасето. Това изясни ръководителят новоучредената асоциация у нас Христо Цветков. Целта е да се разпространява спортът измежду масите и да бъде построена конструкция, в която той да съществува отвън границите на любителските прекарвания. Мисли се и за образуване на първия народен шампионат по ултрамаратон през идващия сезон - разгласи още Цветков пред БНР.

===

Над 700 участници са се записали за една от първите ултри у нас за този сезон - Търново Ултра ще се състои идната седмица, като тази година трасето е променено и са понижени секторите с твърда настилка. Това би трябвало да зарадва състезателите, разяснява пред БНР Иван Димитров, един от уредниците. Повече по тематиката очаквайте на следващия ден, в рубриката “Екстремните спортове ”.

===

От по-високите категории направления, преминати на скалите у нас , тази седмица ще отбележим:

*Станислав Атанасов - Мечката - “The final brain cell ” 8a, Лакатник.

===

Почина Мити Велков - планинар от Клуб “Кайлъшка котловина ” - Плевен, с голям брой медали и премиерни направления.

Пожарна охрана СВЕТА

Италианските алпинисти Матео Дела Бордела, Франсоа Казанели и Франческо Рати реализираха за един ден рядко повтаряне на историческия маршрут на Бонати по Северната стена на Матерхорн. 1200-метровият вертикал е преминат за първи път от именития Валтер Бонати през 1965 година, и то зимата, соло, с което той поставя завършек на катерачната си кариера. Тримата италианци са тръгнали в 5:00 сутринта от х. Хьорнли и са стигнали върха в 21:00 същия ден. Първото повтаряне на маршрута е осъществено през 1966 година от четирима поляци.

Испанецът Хорхе Диас-Руйо реализира първо повтаряне на един от първите направления в света с категория 9b . Става дума за “First Round First Minute ” в Маргалеф, Испания, дело на Крис Шарма от 2011 година Досега линията е преминавана единствено от Адам Ондра, Алекс Мегос и Стефано Гисолфи. Това е четвърто 9b за 23-годишния Хорхе Диас.

 Уилям Боси

22-годишният шотландец Уилям Боси пък направи премиерно прекосяване на маршрут 9b+ , един от най-трудните в света. Линията “King Capella ” се намира в Сируана, Испания. Ако категорията й бъде повтърдена, Боси ще бъде първият британец и едвам шестият човек в света, минал 9b+.

 Даниел Уудс

Американецът Даниел Уудс изкатери премиерно боулдър от най-високата категория в света - . “Return of the Sleepwalker ” се намира в Red Rocks, Невада, Съединени американски щати и включва 17 придвижвания. Това е едвам вторият сходен като компликация боулдър в света - първото 9А е “Burden of Dreams ”, във Финландия, изкатерен от Нале Хукатайвал през 2016 година 31-годишният Уудс е работил по казуса в продължение на 5 месеца.

---

Новините следете в рубриката .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР