Български политици размениха задочни реплики с Християн Мицкоски - лидера

...
Български политици размениха задочни реплики с Християн Мицкоски - лидера
Коментари Харесай

Как български политици осъдиха думи на лидера на ВМРО-ДПМНЕ за отстъпки на София пред Скопие

Български политици размениха задочни реплики с Християн Мицкоски - водача на националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ , която завоюва парламентарните и президентските избори в Северна Македония .

Повод за това стана изявление на Мицковски, че България не е правила отстъпки по отношение на Северна Македония, както и че чака идването на „ рационален “ български министър председател, с който да беседва.

Реакциите от българска страна на това изявление пристигнаха ден откакто в четвъртък в Северна Македония. ВМРО-ДПМНЕ получи най-голяма поддръжка и на двата вота, а Мицкоски най-вероятно ще бъде нейният претендент за министър председател.

Всичко стартира с изявление на служебния министър председател Димитър Главчев. В четвъртък той сподели, че България няма да прави повече отстъпки на Северна Македония по нейния път за присъединение към Европейския съюз (ЕС).

От години Северна Македония се пробва да стане членка на Европейски Съюз, само че през 2020 година България наложи несъгласие над присъединението ѝ. През 2022 година двете страни между тях.

Тогава Скопие се ангажира с промени в конституцията, една от които е в нея. ВМРО-ДПМНЕ е срещу такава смяна.

В петък водачът на партията Християн Мицкоски отговори на Главчев, като сподели, че България не е отстъпила от нищо поради Северна Македония.

Мицкоски добави, че той и партията му ще чакат „ да пристигна някой рационален [премиер на България], с който можем да беседваме “.

Репликата провокира реакции и от българските политици. Пръв се изрече спредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски . Той е глобен от Съединени американски щати и Англия за корупция, само че през последните месеци е деен в политиката и застъпва евроатлантически позиции.

Според Пеевски думите на Мицкоски за потребността от „ по-разумен министър председател “ са „ безусловно неприемливи и неприемливи “, а България не би трябвало да позволява „ да бъде използвана за вътрешнополитически цели в Северна Македония “.

„ Няма да има български министър председател, който ще тръгне против ползите на България “, сподели Пеевски на Мицкоски.

По-късно денем реагира и лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова . Тя сподели, че Северна Македония би трябвало да извършва уговорките, които е поела, без значение какво държавно управление е на власт.

„ България демонстрираше самообладание и благосклонност прекомерно дълго. Искането на нови отсъпки е неприемливо. Антибългарската реторика и езикът на омразата са безусловно неприемливи “, сподели още председателката на социалистите.

След като прекара 7 години в съпротива, тази седмица ВМРО-ДПМНЕ завоюва съкрушителна победа на изборите в Северна Македония. Партията получи 43,23% от гласовете на парламентарните избори.

Досегашните ръководещите от Социалдемократическия съюз изгубиха изборите с едвам 15,36% поддръжка. Те поддържат включването на българското малцинство в конституцията на Северна Македония.

За разлика от тях, новите водачи на страната от ВМРО-ДПМНЕ имат по-твърда позиция против измененията и прибавянето на българите в главния закон.

ВМРО-ДПМНЕ ще получи опцията да предложи държавно управление на страната и ще има и собствен представител на президентския пост - Гордана Силяновска-Давкова .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР