Български художник съхранявал еротични рисунки на популярен британски творец, които

...
Български художник съхранявал еротични рисунки на популярен британски творец, които
Коментари Харесай

Български художник криел 70 г. порно материали за 2 милиона паунда под леглото си

Български художник съхранявал еротични рисунки на известен английски създател, които сега се правят оценка на близо 2 милиона паунда,

Скиците на английския художник Дънкан Грант се смятаха за изгубени в продължение на над 70 години, написа Военновъздушни сили. Предполагаше се, че сбирката е била унищожена през 60-те години на предишния век.


Съвсем неотдавна стана ясно, че цялата сбирка от рисунки в продължение на десетилетия е била скрита под леглото на колекционер, който реши да я подари на музея на художника в Чарлстън, Източен Есекс.

Институцията се обитава в къщата, която Грант споделя с колежката с Ванеса Бел – негова муза и държанка. Така се разплита една от огромните артистични загадки на предишния век.


Грант и Бел принадлежат към по този начин наречената група „ Блумсбъри” – сплотяваща писатели, художници и интелектуалци с разкрепостено мислене през първата половина на XX век. Въпреки че е татко на дъщерята на Бел – художничката и писателката Анджелика Гарнет, увлечението на Грант по „ мъжките ласки” не е било загадка за никого.

422-те рисунки са основани през 40-те и 50-те години на предишния век, като възхвала на любовта сред двама мъже и на мъжкото тяло. Експерти отдавна спекулираха, че те са били унищожени точно поради искрено хомосексуалното си наличие.


През 1959 година Грант дава рисунките на своя другар – художника Едуард Ле Бас. Скиците са прибрани в директория, а създателят предизвестява – наличието в „ извънредно лично”.

Според историята – след гибелта на Ле Бас, неговото семейство унищожава рисунките, с цел да отбрани репутацията на основателя им. Оказва се обаче че Ле Бас в действителност ги поверява на различен член на групата „ Блумсбъри” – притежателят на изложба и самият той създател Ярдли Нолис.


Рисунките с искрено еротично наличие по-късно попадат в художника Матей Радев, който също става член на групата „ Блумсбъри”, откакто емигрира в Лондон от родната си България през 1950 година.

Неговият сътрудник – пенсионираният дизайнер на театрални костюми Норман Коутс, е индивидът, който десетилетия наред крие рисунките под леглото си и взема решение да ги подари на музея.

Те би трябвало да излязат от „ килера” и да бъдат видени в цялата им красота”, споделя Коутс пред Военновъздушни сили. „ Това е огромна и в действителност красива колекция”, добавя той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР