Български фонд за жените издава първия по рода си албум

...
Коментари Харесай

``Вечните хитове на България``, които жените слушат до болка, кръв и посиняване |

Български фонд за дамите издава първия по рода си албум „ Вечните шлагери на България “, в който единадесет музикални шлагера ще звучат по този начин, както ги чуват милиони български дами, само че в никакъв случай не са звучали по радиото.

Официалната премиера ще бъде на 25 ноември в 18.30 ч. в, а след това

Албумът “Вечните шлагери на България ” е компилация от монолози на насилници към жени-жертви.

Всеки от тях носи заглавие, което съответствува с това на роден поп шлагер от близкото и далечно минало и което доста от нас свързват с любовни трепети.

Това обаче не са кавър версии, а неукрасени, неполирани изкази на оскърбление и насмешка към дами, които демонстрират по какъв начин любовта от време на време се изражда в експанзия. Текстовете разказват буквално случаи на разнообразни типове принуждение. За страдание, в тях е допустимо всеки да разпознае свои близки и познати.

Мрачното ентусиазъм зад плана е фактът, че на всеки две седмици по една жена е убивана, до момента в който слуша едно от тези или сходно на тях парче.

Всяка година над 1 000 000 български дъщери, сестри, майки, баби, внучки, братовчедки, племенници, колежки и приятелки са обект на принуждение. Всяка година десетки българки са убивани от техни сегашни или някогашни съпрузи или сътрудници и от пандемията, наречена принуждение над дами, показват от Българския фонд за дамите.

Защо цялостен албум? Най-вече тъй като случаите на принуждение над дами постоянно са постоянно омаловажавани, премълчавани и даже толерирани. Повечето от тях са изолирани - всеки от тях вместен на три реда в тесните анонимни колонки на престъпната хроника. Реакциите към тях и нормализирането им ги трансформират в безкритична част от осведомителния поток.

Проектът “Вечните шлагери на България ” се пробва да ги систематизира и демонстрира другите случаи и нюанси - насилието не е единствено физическо, а има много по-широка гама от токсични проявления. Десет от тях намират място в компилацията - полово принуждение, побой, гонене, стереотипизиране, трафик на дами, сексистки обиди и такива на расово-етническа основа и по отношение на външния тип.

Петима български артисти записват по два от шлагерите, само че същинският любимец е единадесетото парче. Turbo Hit Megamix е същински топ шлагер от “върховете на класациите ” - микс от цитати от изявления на тези, които ни ръководят и от чиито решения зависят животите ни: държавно управление, парламент, правоохранителни и правораздавателни органи, институции.

Кампанията приканва всички да сменят изтърканата плоча, която се върти нон-стоп от години - да бъдат смяната, да приказват за насилието, да го разпознават, изобличават и предотвратяват, когато и където могат.

Всеки искащ може да се включи в акцията и с действителни дейности - в живота.

С аудиоинсталацията „ Вечните шлагери на България “ Български фонд за дамите се пробва да усили до непоносимост крясъците на насилниците, с цел да не бъдат повече одобрявани сходни думи и да окуражи жертвите да приказват за проблемите.

От Фонда приканват и всички институции да спрат с изтъркания рефрен от празни обещания и оферират съответни решения, с които да предотвратим пандемията от принуждение над дами. Сред тях са: предварителна защита посредством обучение, промени в Закона за отбрана от домашното принуждение и Наказателния кодекс, основаване на Национална организация за битка с домашното принуждение, осъществяване на национално-представително изследване по казуса и събиране на публична статистика, възстановяване на Закона за равнопоставеност на дамите и мъжете и Стратегията по равнопоставеност към него и други под.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР