Българската текстилна индустрия започва производството на непромокаеми маски и предпазно

...
Българската текстилна индустрия започва производството на непромокаеми маски и предпазно
Коментари Харесай

Родни текстилни фабрики се включват в борбата с коронавируса

Българската текстилна промишленост стартира производството на непромокаеми маски и защитно облекло за многократна приложимост, а за това ще бъде заплатено от Министерството на здравеопазването. Това стана ясно след среща на премиера Борисов с производителите на текстил в Министерския съвет.
„ Трябва ни водонепромокаемо облекло. Това е заданието. Облеклото, което можем да произведем и шевовете би трябвало да са обезопасени, оптимално бързо да се направи модел, кройка. Не става въпрос за облаги. Трябва да проявим национализъм и да покажем, че можем да се обединим в битката с вируса “, сподели министърът-председателят по време на срещата.
По-рано денем беше оповестено, че страната ни стопира износа на текстил, до момента в който не задоволи потребностите у нас за предотвратяване на медицински личен състав и граничарите. „ Хубавото на облеклото е, че може да се пере, дезинфекцира. Да покажем, че фабриките ни не са единствено за ишлеме “, сподели още министър председателят.
„ Хората не знаят защо се употребяват маските. Маските са няколко типа. Едните са здравна за еднократна приложимост. В момента у нас има едва ли повече от 100 хиляди Така че тях ги забравяме “, изясни на срещата Бисер Шарков - производител на медицински текстил. „ Другата е всеобща маска клас I и задържа частици до 5 микрона. Още не е измерен вируса, само че се чака да е 0,3 микрона. Тоест няма да можем да се предпазим с нито една маска. Друг вид маски не са медицински. Там където се образува компактен прахуляк. Друг вид маска е за многократна приложимост има клапан и става и за дребни деца. От на следващия ден започваме да ги произвеждаме “, изясни Шарков. Утре от 14 часа не престават срещите в Министерски съвет с текстилната промишленост, оповестява 24 часа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР