Българската шахматистка Нургюл Салимова спечели златен медал за индивидуалното си

...
Българската шахматистка Нургюл Салимова спечели златен медал за индивидуалното си
Коментари Харесай

Нургюл Салимова завърши с най-добро индивидуално постижение на дъската си на европейското отборно първенство по шахмат

Българската шахматистка Нургюл Салимова завоюва златен орден за самостоятелното си показване на приключилото късно вечерта в понеделник европейско отборно състезание в Будва, на което.

20-годишната Салимова реализира най-голям коефициент на показване на втора дъска от 2530. Българката игра във всички девет партии от шампионата и събра 6,5 точки, като не позволи нито една загуба.

Много висок коефициент на показване реализираха още Антоанета Стефанова и Виктория Радева. Бившата международна шампионка Стефанова приключва шампионата с коефициент от 2518, който е четвъртият най-хубав на първа дъска. Стефанова завърши с 5 точки от 8 изиграни партии, а по-високо достижение от нея записаха само сръбкинята Теодора Иняц (2596), азерката Гюнай Мамадзада (2540) и гъркинята Ставрула Цолакиду (2531).

Радева приключи конкуренцията с 2473, само че защото взе присъединяване единствено в пет партии, с една по-малко от нужните шест, това не ѝ разреши да запише самостоятелно класиране на трета дъска.

На четвърта дъска Гергана Пейчева, чиято победа в последния кръг донесе купата на България, приключи с коефициент на показване от 2385, което ѝ обезпечи четвърта позиция на дъската. Първа тук е французойката Полин Гишар, която записа най-високото достижение от всички шахматиски в шампионата - коефициент на показване от 2636.

Сред запасите Белослава Кръстева е на девето място с коефициент на показване от 2182.

На европейското състезание в Будва националният тим на България за дами завоюва първа купа, което бе и първи орден за страната ни от този конгрес. Българките събраха 16 от вероятни 18 мач-точки и изпревариха с една точка втория Азербайджан и с четири третия Франция.

При мъжете с актив от 15 мач-точки и по-добри спомагателни индикатори първенец стана националният тим на Сърбия. На второ място със същия актив е отборът на Германия, а бронзът с 13 мач-точки остана за Армения.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР