Българската прокуратура твърди, че са повдигнати обвинения срещу четирима души

...
Българската прокуратура твърди, че са повдигнати обвинения срещу четирима души
Коментари Харесай

Кои са обвинените в ОПГ директори на Nexo

Българската прокуратура твърди, че са повдигнати обвинявания против четирима души по случая Nexo. По информация на " Капитал " от проверяващите буквите им са К.К., А.Т., Т.Н. и К.М.

На тях дават отговор съоснователите на компанията Коста Кънчев и Антони Тренчев, за които прокуратурата загатна неколкократно, че са част от следствието, без да ги посочва. Освен тях съгласно източници на " Капитал " обвинени са шефовете Траян Николов и Калин Методиев. Последните двама, за които се твърди, че са Траян Николов и Калин Методиев, към този момент имат връчени постановления за привличане на обвинени и взимане на мярка за неотклонение гаранция от 1 млн. лева На този стадий няма данни да са връчени постановления на Антони Тренчев и Коста Кънчев, които по информация на " Капитал " не се намират в България. Като обвинен за уредник на възможната " незаконна група " е посочен Коста Кънчев.

" Капитал " потърси Калин Методиев и Антони Тренчев, само че мобилните им телефони са изключени. Траян Николов отговори, само че отхвърли коментар.

Междувременно Британската организация за битка с престъпността (National Crime Agency, NCA) удостовери, че оказва помощ на българското разследване. С уточнението, че не може да даде повече елементи и разпространяването на такива може да се случва единствено от българските управляващи, представител на NCA разяснява на питане на " Капитал ": " Работим от близко с българските управляващи, в това число и Националната следствена работа (НСлС), с цел да се борим със сериозна и проведена престъпност. За да помогнем в това следствие, споделяме опит във връзка с метода на деяние на групи, които се занимават с киберпрестъпност, предлагаме препоръки и помощ при потреблението на принадлежности и техники за преустановяване на този вид активност. Киберпрестъпността надскача граници, по тази причина интернационалното съдействие е наложително. "
Реклама
В четвъртък българската прокуратура, ДАНС и Национална следствена служба влязоха в офисите на криптобанката Nexo, а в петък на конференция оповестиха, че обвиняването е в проведена незаконна група за пране на пари, банкова активност без лиценз, финансови и компютърни измами. Тогава от прокуратурата не потвърдиха кои са упрекнатите, като публично такава информация няма и до момента.

От Nexo оповестиха, че ще съдят страната, като самата компания продължава да работи. Тя няма активност в България, а единствено на непознати пазари. Макар нейните криптоактиви да се топят, измерени в долари, тя държи съвсем непрекъснато равнище, най-вече поради скока на целия криптопазар през последните пет дни.
Кои са упрекнатите?
Антони Тренчев е общественото лице на Nexo. Съосновател, съсобственик и изпълнителен шеф на компанията, която е показана обществено като план в края на 2017 година - по-малко от година откакто престава да бъде депутат от " Реформаторски блок " в 43 Народно заседание, от квотата на " Движение България на жителите " на Меглена Кунева. Тренчев не се е появявал обществено от претърсването на офиса на компанията насам, само че при контакт с " Капитал " в дните след акцията отхвърли изцяло обвиняванията.

Коста Кънчев е съсобственик и съосновател на Nexo. В LinkedIn профила си той е разказан като ръководител на борда на шефовете на Nexo, а в българския уебсайт на компанията - като ръководещ сътрудник. В редица диалози с източници на " Капитал " през последните две години Кънчев е описван като най-силния глас в Nexo и основателя на цялостната идея на компанията. Между 2011 и 2021 година Кънчев е член на борда на шефовете на компанията за бързи заеми " Кредисимо ", като в LinkedIn той се е отбелязал като съосновател още от 2007 година Между септември 2019 и декември 2021 година той е и шеф на българското сдружение на Nexo " Ен Ди Ес " дружно с Антони Тренчев и Калин Методиев. След това шефове стават оперативният шеф Траян Николов и финансовият шеф Надежда Кръстева.
Реклама
Калин Методиев е показан като ръководещ сътрудник и съосновател на Nexo на българския уебсайт на компанията. Методиев не всеки път е бил определян като съосновател - в началото като такива се показват единствено Антони Тренчев, Коста Кънчев и Георги Шулев. Последният си потегля от компанията през 2019 година и стартира правосъдна борба против някогашните си съдружници. Преди да стане част от Nexo, Методиев е шеф във финансовата група " Карол ". Председател на управителния съвет на CFA обществото в България - клуб на сертифицираните финансови анализатори.

Траян Николов е продуктов и действен шеф в Nexo. Той е и един от двамата шефове на българското сдружение " Ен Ди Ес ". Част от компанията от 2020 година насам, като преди този момент, сред 2011 и 2020 година, е работил в основаната в Нидерландия PayU, компания за онлайн разплащания, благосъстоятелност на южноафриканския холдинг Naspers. Единственият от упрекнатите, който не е бил част от компанията от самото начало, в което българското обвиняване ги смята за проведена незаконна група - 2018 до 2023 година
Свързани публикации Основателите на Nexo са упрекнати като проведена незаконна група 13 януари 2023, 16:56 Nexo в резюме: активността и подозренията към компанията 12 януари 2023, 16:01 Прокуратурата и ДАНС претърсват офисите на Nexo 12 януари 2023, 11:41 Крипто с 60% отстъпка. Трима ирландски бизнесмени съдят Nexo за минимум 59 млн. $ 23 ноември 2022, 16:34 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР