Българската прокуратура отказва да съобщи дали има образувано досъдебно производство

...
Българската прокуратура отказва да съобщи дали има образувано досъдебно производство
Коментари Харесай

Прокуратурата мълчи за мръсните пари от Венецуела

Българската прокуратура отхвърля да заяви дали има формирано досъдебно произвеждане по сигнала, пристигнал от американските спецслужби, за пране на пари от Венецуела през българска банка. Скандалът с българска връзка в хипотетичното превозване на ресурси от режима на Николас Мадуро се разви при започване на 2019 година, когато някогашният американски дипломат Ерик Рубин се срещна незабавно с премиера Бойко Борисов, някогашния основен прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев. 

Въпреки че от този момент измина повече от година, към момента няма повдигнати обвинявания и даже не е ясно дали се води следствие. От държавното обвиняване не дадоха отговор на писменото питане на " Сега " дали по случая има привлечени към наказателна отговорност или дали най-малко са разпитани възможни обвинени. От пресцентъра дадоха отговор устно само, че се работи и ще дадат информация при потребност. 

Случаят със стотиците милиони евро от Венецуела излезе на напред във времето още веднъж преди седмица, когато актуалният дипломат на Съединени американски щати Херо Мустафа обсъди с Естефания Мелендес, която е посланик на краткотрайното държавно управление на Венецуела в България, незаконните венецуелски финансови средства, замразени у нас. Преди година тогавашният основен прокурор и сегашен началник на КПКОНПИ Сотир Цацаров разгласи, че парите са били трансферирани по банкови сметки в българска банка с български притежатели на името на юрист.

" Подозренията не са свързани със самата банка, но в банката се прави цялостен мониторинг и цялостна инспекция от страна на ДАНС ", каза по това време Цацаров.  " Лицето, което е открито като титуляр на сметката, живее в разнообразни страни. Има няколко поданства, сметката е една ", каза пък шефът на ДАНС. " Сега " изпрати писмени въпроси по случая и до пресцентъра на контраразузнаването, само че не получихме отговор.

" Случаят касае една единствена банка, но сме длъжни да проверим и другите. Проверяват се и преводи от България на открито. Ако целият механизъм стане явен, то ще може да се приказва за целеустремен канал за парични преводи. Напълно е ясно, че приказваме не съответно, а общо.Причина за това е освен началото на тези дейности, но и цялостното съглашение да бъде изнесен единствено този размер от информация. Тази инспекция тече и сега, извършва я ДАНС ", каза още тогавашният главен прокурор Цацаров.

Информацията за парите била получена от Съединени американски щати по дипломатически и по действен път. Милионите са постъпвали от държавната компания  “Петролеос де Венесуела " (PDVSA) по доверителната сметка на юриста с букви Ц.Ц, след което са били трансферирани по банкови сметки в други страни на недействителни съгласно прокуратурата учредения - да вземем за пример за финансиране на венецуелска спортна федерация, за купуване на храни и други Пред Би Ти Ви Димитър Лазаров, народен представител от ГЕРБ и ръководител на Комисията за надзор над службите за сигурност, заяви тогава, че по сметката са замразени 60 млн. евро.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР