Българската православна църква почита днес големия празник Вход Господен в

...
Българската православна църква почита днес големия празник Вход Господен в
Коментари Харесай

Празнуваме Цветница

Българската православна черква уважава през днешния ден огромния празник Вход Господен в Йерусалим, който се назовава още Цветница или Връбница.

Вход Господен в Йерусалим се отбелязва в неделята след Лазаровден - една седмица преди Великден, и е отдаден на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим.

Eвангелието споделя, че в неделята преди еврейския празник Пасха Иисус Христос влезнал тържествено в Йерусалим. Народът го посрещнал по този начин, както в антични времена посрещали царете, извоювали победа над враговете им. Размахвали зелени клончета и цветя, застилали с тях и с облеклата си пътя пред нозете му и го приветствали с възгласа " Осанна ".

Предишния ден Христос върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Христос отива в храма и с царствена власт изгонва оттова събралите се в двора му продавачи и купувачи на всякакви артикули и прави голям брой изцеления на слепи, хроми и недъгави.

Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, само че и на най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин - времето, в което Иисус Христос приема страданието и кръстната гибел, с цел да изкупи греховете на човечеството и посредством своето възкресение от мъртвите да му подари вярата за избавление и безконечен живот. Дните след Цветница до Възкресение Христово се назовават Страстна седмица и значат тъга и страдалчество. Затова на Цветница християнската черква напомня тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

В старите свещени книги пророците предсказвали, че един ден Бог ще изпрати на света Спасител, че той ще влезе в Йерусалим, както античните царе, възседнал магаре. Мнозина към този момент били чували за чудесата, които Иисус Христос правил и като го видели да влиза в града, заобиколен от учениците си, повярвали, че той е новият еврейски цар, който ще ги избави от властта на римляните.

Единствено децата разбрали, че Христос не е елементарен цар, а е цар на Небето и Земята, който ще цари постоянно. Те тичали пред него, размахвали палмови клончета и радостно пеели: " Благословен е Идещият в име Господне ". Тези, които го приветствали като цар с възгласи " Осанна ", дни по-късно викали " Разпни го " и го предали на римляните, с цел да бъде разпнат на кръст като бандит.

У нас първите разлистени дървета напролет са върбите, по тази причина върбовите клончета са за възхвала на царя на царете - Христос. Рано сутринта в неделя, християните отиват в православните храмове за празничното свещенодействие за Цветница. На утренята в храмовете, се благославят върбови клончета, които се раздават на богомолците. Тези осветени клончета се държат в ръцете по време на цялата литургия и по този начин демонстрираме, че и ние, както и античните поданици на Йерусалим, посрещаме Иисус Христос като цар и Спасител.

Президентът Румен Радев насочи пожелания по случай празника. Той пожелава на българските жители здраве, сили и религия за постигането на мир, правдивост и взаимност. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

В интервал на тежки тествания за всички да проявим състрадание и съпричастност към хората в неволя, тъй като те се нуждаят от нашата протегната за помощ ръка, акцентира президентът в поздравлението си.

Великден е славна победа на живота над гибелта, на светлината над мрака, на истината над неправдата, показва президентът в поздрава си към представителите на католическата и арменската общественост у нас. Той отбелязва, че през днешния ден православните българи почитат ярък празник в християнския календар – Вход Господен в Йерусалим. Цветница се празнува и от хилядите наши сънародници от протестантската общественост.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР