Българската правна система не реагира адекватно в случаи на насилие

...
Българската правна система не реагира адекватно в случаи на насилие
Коментари Харесай

ООН: България не се бори с насилието срещу жени

Българската правна система не реагира съответно в случаи на принуждение против дами, без значение дали става дума за физическа или вербална експанзия, сочи отчет Комисията за елиминиране на дискриминирането на дамите към Организация на обединените нации.

Случаите на дискриминация против дамите в България зачестяват, политици вършат женомразки изявления, властта не се бори с половите стандарти, се споделя още в отчета.

Комисията към Организация на обединените нации отбелязва решението на Конституционния съд, че Истанбулската спогодба опонира на българската конституция, поради че в актуалното ни законодателство липсват санкции за причинителите на физическо, психическо или икономическо принуждение против дами и девойки. Също съгласно настоящото законодателство на България изнасилването в границите на брака не се смята за закононарушение.

Според Организация на обединените нации налагането на "традиционните фамилни полезности " в България отрежда на дамата ролята на майка и стопанка. А речта на омразата, най-много в онлайн пространството се ускорява, показва изследването.

Препоръките към България са да се основат механизми за равнопоставеност сред половете както на национално, по този начин и на локално равнище. Към тях би трябвало да се сътвори и мониторинг, който да следи по какъв начин действат.

Изследователите към комисията означават и неналичието на дами с увреждания или от ромски генезис, които да заемат значими постове. Според отчета страната не прави нищо за тяхната интеграция. Сред ромското население да вземем за пример не престават детските бракове. А разликата сред заплащането на мъжете и дамите в страната ни е 13,5%.

В световен проект пък близо 90% от мъжете и дамите имат някакви предубеждения против дамите, се прецизира в проучване, оповестено на уеб страницата на Програмата на Организация на обединените нации за развиване.

Анализ на програмата демонстрира, че към половината от международното население смята мъжете са по-добри политически водачи. Около 40% са на мнение, че мъжете заслужават повече да получат работа при дефицит на работни места. А близо 30% смятат, че мъжът има право да бие жена си.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР