Българската позиция за преговорите за членството на Северна Македония в

...
Българската позиция за преговорите за членството на Северна Македония в
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Да си затворим очите за Скопие е от полза за Москва

Българската позиция за договарянията за участието на Северна Македония в Европейски Съюз ще остане негативна – не сме срещу участието, а срещу договарянията, тъй като Скопие продължава да не извършва изискванията за това. Позицията на България още веднъж бе доказана от външния министър Екатерина Захариева в неделя, два дни преди Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз, който на 17 ноември би трябвало да реши за възможен старт на договарянията.

България няма да каже " да " във вторник, а даже и останалите да са за, решението не може да бъде взето на тази виртуална среща, стана ясно от думите на Захариева пред бТВ в неделя.

" България постоянно е била другарски настроена към Северна Македония и макар продължаващото поддържане на ненавист към българския език ние постоянно сме подавали ръка. Но 30 години след измененията не може да искаш да си в Европейски Съюз и да демократизиращ институциите и в това време да честваш един от най-мрачните диктатори Тито. Ще продължим да им подаваме ръка. Казваме " не " на договарянията, а не на участието. Не считаме, че те дават отговор на изискванията за влизане в Европейски Съюз, не съблюдават контракта с България. Цялата им държавна политика продължава да е основана на омразата съм прилежаща страна и няма по какъв начин да кажем " да ", съобщи Захариева.

" От месец чуваме Скопие да какво няма да договаря, а ние преговаряме по съществена рамка и взаимно обвързващ юридически документ. Никой не им оспорва правото да се самоопределят, само че не сме съгласни това да е учредено на ненавист, на кражба на история и отказване на България и българското. Както са тръгнали ще стартират да отхвърлят българската страна ", добави тя.

Ние първи сме ги признали за страна, само че няма да да поносим одобряването им да се случва за сметка на България, уточни тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР